Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας. Με τα χρόνια όμως έγιναν πολλές αλλαγές και ο αζυμος άρτος έγινε ζύμη ψωμιού με μαγιά ή προζύμι.
Τσουρέκια
Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο....Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι, στην Αρμενία chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac και στην Τουρκία çörek..
Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι, γλυκό ψωμί το οποίο παρασκευάζεται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.... το τσουρέκι ονομάζεται λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο.
Το σχήμα του τσουρεκιού ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής,Πλεξούδα,Κουλούρα,Μπάλα
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε συνήθως ειναι βούτυρο γάλακτο, βούτυρο αγελάδας,φρέσκο γάλα, ζάχαρη, αυγά,μαχλέπι,μαστίχα τριμμένη,νερό χλιαρό,μαγιά νωπή,αλεύρι και αμύγδαλο για την επιφάνεια.Το τσουρέκι παρασκευάζεται με την προσθήκη αρωματικών υλικών όπως η μαστίχα η οποία αποτελεί ρητίνη από το μαστιχόδεντρο (Pistacia lentiscus, var. Chia),το μαχλέπι το οποίο αποτελείται από αρωματικό μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους της άγρια κερασία, το οποίο ονομάζεται (μαχλέπι|Μαχλέπι),κάρδαμο και βανίλια.
https://el.wikipedia.org.
Τα δικά μου τσουρέκια ή λαμπροκούλουρα...ισως τα πιο νόστιμα κι αφράτα τσουρέκια που εχώ φάει ποτε.Τη συγκεκριμένη συνταγή είναι της Βεφας με πολλές παραλλαγές δικές μου, την εχω και τη φτιάχνω πάνω απο 16 χρόνια.....
Υλικά
2 κιλά αλεύρι δυνατό ή αλεύρι για τσουρέκια200γρ νωπή μαγιά
340 ml νερό χλιαρό
800 γρ ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού μαχλεπι
2 κουταλάκια γλυκού κακουλε
8 αυγά μέτρια
230 ml γάλα (το αφήνουμε για λίγο έξω απο το ψυγείο )
350 γρ βούτυρο αγελαδινό (ζεστό )
επάλειψη
2 κρόκους αυγού
ελάχιστο νεράκι
αμύγδαλο φίλε
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε λίγο αλεύρι 3 με 4 κουταλιές περίπου να κάνουμε εναν πηχτό χυλό ,το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει (θέλει πάνω απο μισή ώρα)
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη ,το γάλα ,τα αρωματικά και τα αυγά
και χτυπάμε λίγο με το μίξερ ισα να ανακατευτούν τα υλικά μας.
Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στη λεκάνη με τα ανακατεμένα υλικά και ανακατεύουμε με το χερι μας να ενωθούν όλα μαζί,
,ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και κάνουμε διπλώματα ,απο πάνω και προς τα μέσα πάντα, ώστε να πετύχουμε τις ίνες που πρέπει να έχει το τσουρέκι μας.
(ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ),
θέλει λιγη ωρα δίπλωμα η ζύμη μας,ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ..... Πιστέψτε με τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσει. Στη συνέχεια παίρνουμε το ζεστό βούτυρο με τα χέρια μας
και συνεχίζουμε τα διπλώματα μέχρι να τελειώσει το βούτυρο . δεν περιμένουμε να απορροφηθεί το βούτυρο για να ρίξουμε το επόμενο ,όσο φουσκώνει η ζύμη μας θα τραβάει και το βούτυρο . η ζυμη μας με το βούτυρο θα ειναι κάπως υγρή αλλα δεν μας πειράζει είπαμε ...οσο φουσκώνει την τραβάει.
Εδώ τώρα θέλει υπομονή ,αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 4 ώρες και πάνω. Μπορούμε να τα αφήσουμε και όλη τη νύχτα, είναι ακόμα καλύτερα.
Μετά το 4ωρο χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ισα κομμάτια και τα πλάθουμε πλεξούδες τις βάζουμε στο ταψί και αφήνουμε σκεπασμενεςγια 3 τέταρτα να
φουσκώνουν ξανά πριν τα ψήσουμε... προθερμαινουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο .πριν τα φουρνισουμε τα αλειψουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό .απα πάνω ρίχνουμε λίγο αμύγδαλο ή σουσάμι
Ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμους για 30 με 35 λεπτακια ανάλογα με το μέγεθος τα μικρότερα σε σχήμα τσουρέκια θέλουν λιγότερη ώρα περίπου 20 με 25 λεπτα
Η συνταγή βγάζει 6 μεγάλα ή 8 μεσαία τσουρέκια. Καλή επιτυχία!!!
Διαβάστε περισσότερα: https://mpachari-kai-kanela.webnode.gr/news/paschalina-tsoyrekia/
Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι 🍊🍊
Υλικά
250γρ βιταμ2 κούπες τσαγιού ζάχαρη(350 γρ)
4 αυγά
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό ή μια κούπα γάλα
εβαπορέ
2 πορτοκάλια ολόκληρα μικρά ή ένα μεγάλο
400γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του!!! ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 φακελάκι μπέικιν
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βιταμ να αφρατεψει και προσθέτουμε τη ζάχαρη και στη συνέχεια ενα ενα τα αυγά... μετά το γιαούρτι εναλλάξ με το αλευρι... Τώρα πλένουμε τα 2 πορτοκάλια κι όπως είναι με τη φλούδα τους τα κόβουμε στα 5 και τα πολτοποιουμε στο μουλτι. Βουτυρώνουμε μια φόρμα [ τη βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη να παγώσει το βιταμ ]Αλευρώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε το μείγμα . Ψήνουμε στους 180 βαθμους για περίπου 45-50 λεπτά της ώρας.Μην σας φοβίζει το ολόκληρο πορτοκάλι, θα δείτε ότι δίνει φοβερή γεύση στο κέικ και επίσης το κάνει πιο αφράτο....
Καλή επιτυχία...
Σαλαταρα με μαρούλι και κοτόπουλο!!!!!
Υλικά:
1/2 στήθος κοτόπουλο βραστό ή ψητό (η τα περισσεύματα απ το μεσημεριανό.1 μπουκετακι μαρούλι τριμμένο
170 γρ καλαμπόκι (1 μικρή κονσέρβα) 🌽
60 γρ κεφαλοτυρι
1 μεγάλο κριθινο παξιμάδι (ελαφρώς βρεγμένο)
2 κσ ελαιόλαδο
1 κσ ξύδι
2 κσ μαγιονέζα
2 κγ μουστάρδα
1 κγ κέτσαπ
1/2 κγ αλάτι
1/2 κγ πάπρικα
1/2 κγ σκόνη λαχανικών
Εκτέλεση :
Σε μεγάλη σαλατιέρα ρίχνουμε το τριμμένο μαρούλι το βρεγμένο παξιμάδι τριμμένο, το κοτόπουλο το καλαμπόκι και το κασέρι και το λαδοξυδο . Ρίχνουμε τα μπαχαρικά στο μπαλάκι με τη μαγιονέζα τη μουστάρδα και το κέτσαπ ανακατεύουμε και τα προσθετουμε στη σαλάτα. Από πάνω αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο τριμμένο κασέρι.Μπορούμε αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιονέζα με γιαούρτι....
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1836250379997483&id=1721888121433710
Η τυρόπιτα είναι πίτα από ζύμη (π.χ. ζύμη σφολιάτας) ή φύλλο και γέμιση με τυρί. Το τυρί που περιέχει της δίνει αλμυρή γεύση, η οποία πολλές φορές συνοδεύεται από πικάντικη σε συνδυασμό με διάφορα μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι).
Στην Ελλάδα η γέμισή της έχει συνήθως σαν βάση τυρί φέτα και αυγό και αποτελεί πολύ δημοφιλές πρόχειρο φαγητό.
VIKIPEDIA
Στην Ελλάδα η γέμισή της έχει συνήθως σαν βάση τυρί φέτα και αυγό και αποτελεί πολύ δημοφιλές πρόχειρο φαγητό.
VIKIPEDIA
Πατατόπιτα
Υλικά
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
6 πατάτες μεγάλες
1/2 πράσο ψιλοκομμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κ.σ δυόσμος
1 κ.γ ρίγανη
αλάτι πιπέρι
1 φλιτζ.λάδι
Εκτέλεση
Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες μας μεχρι να μαλακώσουν.Τις αφήνουμε να μισοκρυωσουν τις καθαρίζουμε και τις πατάμε λίγο με το πιρούνι προσοχή οχι να γίνουν πουρές...τρίβουμε το κρεμμύδι και το πράσο ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Σε ενα ταψακι λαδώνουμε και στρώνουνε 4 φύλλα λαδωμένα ενδιάμεσα,ρίχνουμε λίγη απο τη γέμιση και ξανά φύλλο ξαναρίχνομαι λίγη απο τη γέμιση και πάμε εναλλάξ φύλλο γέμιση, κρατάμε 2 φύλλα για να σκεπάζουμε την πιέτα.
Τέλος λαδώνουμε το πάνω φύλλο και ρίχνουμε λίγο νεράκι βρέχοντας ελαφρά την πίτα μας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ωρα.
Καλή επιτυχία!!
Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Υλικά
600 γρ αλεύρι γ.ο.χ300 γρ χλιαρό νερό
1 κύβο μαγιά νωπή 25 γρ ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά (7γρ)
2 κσ ζάχαρη
1 κγ αλάτι
Επάλειψη
1 κσ μέλι και λίγο νερό
1 κούπα περίπου σουσάμι
Εκτέλεση
Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε το σουσάμι και το ψήνουμε για λίγο στο φούρνο ίσα να πάρει χρώμα. Γίνονται νοστιμότερα τα κουλουριαΣε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε ζάχαρη αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να μην κολλάει το ζυμαράκι μας.. Αφήνουμε σκεπασμένο για μισή ώρα με 3 τέταρτα να φουσκώσει.. Σε ένα βάθη πιάτο ρίχνουμε το μέλι και το νερό να διαλυθεί. Έχουμε έτοιμο και το σουσάμι μας... Πλάθουμε κουλουράκια, βουτάμε στο μέλι και στη συνέχεια στο σουσάμι και απευθείας στο ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 220 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα...
Καλη επιτυχια!!!
Γλυκοστριφτάρια
Υλικά
Μετράμε σε φλιτζάνι τσαγιού
4 φλιτζ.αλεύρι γοχ
2 φακελάκια μαγιά
1 φλιτζ.χλιαρό γάλα
4 κσ ζάχαρη 1 κ.γ αλάτι
1/2 φλιτζ. λάδι
1 φλιτζ. νερό
100 γρ σταγόνες σοκολάτας
1 κρόκο αυγού & 4 κσ γάλα για επάλειψη
Εκτέλεση
Σε ενα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα και τη ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να φούσκωσει . Σε ενα μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τη μαγιά φουσκωμένη, ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει αφράτο και να μην κολλάει στα χέρια .Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα .Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου. Όταν η ζύμη μας θα φουσκώσει στο διπλάσιο ,τότε την ξεφουσκώνουμε κόβουμε σε μικρά μπαλάκια , ανοίγουμε κορδόνια ρίχνουμε λίγες σταγόνες κουβερτούρας και κάνουμε στριφτάρια... τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα τα αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώνουν... πριν τα ψήσουμε αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο αυγού αραιωμένο σε λίγο γάλα και ρίχνουν λίγες σταγόνες σοκολάτας ακόμα.Βασιλόπιτα
Κατά το ελληνικό έθιμο, ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται παραμονή της Πρωτοχρονιάς περιέχει ένα χρυσό φλουρί (νόμισμα) που σύμφωνα με την παράδοση θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρεί και κόβεται και μοιράζεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους.Υλικά
250 γρ βιτάμ2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά μεσαίου μεγέθους
1/2 κούπα τσαγιού γάλα εβαπορέ
3 κγ μπέικιν
1/2 κούπα τσαγιού πορτοκαλάδα με ανθρακικό
Ξυσμα πορτοκαλιού
500 γρ αλεύρι γ.ο.χ
Εκτέλεση
Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά , προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, στη συνέχεια το γάλα αναλλαξ με το αλεύρικαι το μπέικιν και τέλος το ξύσμα και την πορτοκαλάδα. Σε μέτριο ταψάκι βουτυρομενο και αλευρωμενο ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία!!
Κρεατόπιτα
Νόστιμη πιτούλα με κοτόπουλο και χοιρινό κρέας. Εγώ την έκανα με τα περισσεύματα... Μπορείτε επίσης να βράσετε κοτόπουλο και ότι άλλο κρέας θέλετε και να το βάλετε στην πίτα, εγώ μπαχαρικά δεν έβαλα κάτι άλλο εκτός από τον κύβο γιατί και το χοιρινό και το κοτόπουλο είχαν μπαχαρικά. Εσείς αν βράσετε κρέας προσθέστε αλάτι πιπέρι λίγο κύμινο και ελάχιστο μπαχαρι.Υλικά
10 φύλλα χωριάτικα2 κούπες ψιλοκομμένοκαι βρασμένο κοτόπουλο
2 κούπες ψιλοκομμένο χοιρινό από περισσεύματα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
400 γρ τυρί φέτα
1 κύβος κοτόπουλο
1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
Σε βάθη τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστει, ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και του χοιρινού να σωταριστουν λίγο, προσθέτουμε τον κύβο και το νερό, αφήνουμε 2 λεπτά και ρίχνουμε τη φέτα, σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε στην άκρη.Στρώνουμε σε ένα μέτρι
ταψί 4 φύλλα λαδομενα ρίχνουμε λίγη γέμιση και σκεπαζουμε με φύλλο ρίχνουμε ξανά γέμιση και φύλλο μέχρι να τελειώσουν γέμιση και φύλλα Ραντιζουμε με λάδι και ελάχιστο νερό και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 200 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο.
Καλή επιτυχία!!!
Συντομογραφίες
κ.γ=κουταλάκι του γλυκού
κ.σ=κουταλιά της σούπας
Αλεύρι γοχ =αλεύρι για όλες τις χρήσεις
φλ=φλιτζάνι
Ltr=λίτρο
ABOUT ME
Καλώς ήρθες στο mpaxari & kanela. Είμαι η Θεοδώρα Παπαλιάγκα, δεν είμαι σεφ, λατρεύω όμως τη μαγειρική,και προσπαθώ για το καλύτερο. ">
ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΙΔΕΣ;
ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΤΙΚΈΤΑ
νηστισιμα
162
Γλυκά
99
φαγητά
60
νηστίσιμα φαγητά
57
Κεικ
48
νηστίσιμα γλυκά
44
Πίτες-πιτάκια
43
Αλάδωτα
38
Ζύμες
38
κουλουράκια-βουτήματα
30
Αρτοσκευάσματα
29
Θαλασσινά
24
σοκολάτα
23
παγωτά
19
Ζυμαρικά
17
Σιροπιαστά
17
ορεκτικά
17
Κιμάς
16
Πουλερικά
15
Οσπρια
13
Σούπες
13
Γλυκά κουταλιού
12
Μοσχάρι
12
Τσουρέκια
12
τυριά
12
χριστούγεννα
12
Σνακ
11
Ρύζι
10
Σάλτσες
10
Χοιρινο
10
πασχαλινά
10
πατάτες
10
light
8
Λαδερά
8
Σαλάτες
8
Χρήσιμα
8
Αυγά
7
Μαρμελάδες
7
Μπριος
7
κεράσματα
7
Μανιτάρια
5
κρουασαν
5
παντεσπάνι
5
Ντιπς
4
σαντιγί
3
σφολιάτα.
3
σόγια
3
Μπεσαμέλ
2
Αρνι
1
Σνακ.
1
Φόρμα επικοινωνίας
Οι φωτογραφίες και τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Απαγορεύεται η αναδημοσιεύση χωρίς την συγκατάθεση μου. Από το Blogger.