Μαρμελαδενια

Μαρμελαδένια 


Δεν ξέρω πως να τα ονομάσω ξέρω όμως ότι το ζυμαράκι είναι είναι απ τα ωραιότερα.. Σκέτος αφρός πιστέψτε με δεν υπάρχει... 

Υλικά 

850  αλεύρι μαλακό 
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο
1 αυγό & 1 ασπράδι 
260 γρ χλιαρό γάλα
40 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή 
4 κσ ζάχαρη 
1κγ κοφτό αλάτι 
1/2 κούπα χλιαρό νερό 

Γέμιση 

1/2 βαζάκι μαρμελάδα της αρεσκείας σας 
2 κσ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 

Επάλειψη 

1 κρόκος αυγού 
2 κσ γάλα εβαπορέ ή φρέσκο 

Εκτέλεση 

Ετοιμάζουμε τα υλικά μας στον πάγκο.
Σε ένα δοχείο βάζουμε το χλιαρό νερό και ρίχνουμε τη μαγιά να διαλυθεί, προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη και 3 κσ αλεύρι (όχι απ τα μετρημένα γραμμάρια)  Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά. 
Σε βάθη σκεύος ρίχνουμε το χλιαρό γάλα το λάδι το αυγό και το ασπράδι και προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι . Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.Αν έχουμε μίξερ με γάντζο ακόμα καλύτερα.Προσθετουμε και το αλεύρι σιγά σιγά και συνεχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη μας 3 λεπτακια ακόμα. Θέλουμε το ζυμάρι μας να μην κολλάει και να είναι αφράτο. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Θα το αφήσουμε μισή ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Οταν φουσκώσει χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσες μερίδες και σχηματίζουμε μπαλάκια . Με ένα πλάστη ανοίγουμε το μπαλάκι σε μακρόστενο φύλλο 30×13 εκ. και πάχος 1,5 χλ. 

Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε  την επιφάνεια και βάζουμε στην άκρη μια ένα κουταλάκι μαρμελάδα. Από αριστερά και δεξιά γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα και ρολαρουμε.  


                                     



Κατά τον ίδιο τρόπο κάνουμε όλα τα μπαλάκια και τα τοποθετούμε κάπως αραιωμένα σε ταψί με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε 10 με 15 λεπτά να φουσκωσουν και πριν τα ψήσουμε τα αλείφουμε με  κρόκο αυγού αραιωμένο με γάλα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.25 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο. 
                    Καλή επιτυχία !!!! 

2 comments