1️⃣ Για να φτιάξουμε το φαγητό θα χρειαστούμε μια κατσαρόλα χαμηλή και φαρδιά κατά προτίμηση ταβά.Το ψάρι που πήρα ήταν κατεψυγμένο,οπότε το άφησα να ξεπαγώσει.
2️⃣ Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε το κοτσάνι,ύστερα τις κόβουμε κάθετα και στραυρωτα και σε κομμάτια.
3️⃣ Βάζουμε λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και σωτάρουμε τις μελιτζάνες από όλες τις πλευρές να ροδίσουν.Βγάζουμε σε πιάτο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να σωταριστούν μέχρι να ασπρίσει το κρεμμύδι.
4️⃣ Ρίχνουμε ξανά τις μελιτζάνες και προσθέτουμε το κρασί..Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες,τα ντοματίνια,αλάτι,πιπέρι,τη ρίγανη,το θυμάρι και το μαϊντανό.Ανακατεύουμε και στρώνουμε από πάνω τα ψάρια.
5️⃣ Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου να ψηθεί το ψάρι και να δέσει η σάλτσα.Όσο βράζει το φαγητό δεν ανακατεύουμε καθόλου.
Υλικά
✔️300 γρ αλεύρι γ.ο.χ
✔️100 ml χλιαρό νερό
✔️1 φακελάκι ξερή μαγιά
✔️3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
✔️3 μέτριες ώριμες ντομάτες
✔️¾ κούπας ελιές ροδέλες
✔️ ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
✔️¼κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
✔️Λίγα φύλλα δυόσμο ή βασιλικό
Εκτέλεση
1️⃣ Σε ένα μπόλ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο,τη μαγιά,το αλάτι,τη ρίγανη και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.
2️⃣ Σε άλλο μπόλ κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, βγάζουμε τη φλούδα τους και κόβουμε σε μικρά κομμάτια,δεν τη στραγγίζουμε τη ντομάτα,όπως είναι με τα υγρά που θα βγάλει. Ρίχνουμε τις ελιές,το ελαιόλαδο και τα φύλλα δυόσμου ή βασιλικού.
3️⃣ Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε καλά να ομογενοποιηθούν Σκεπάζουμε με καπάκι ή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.
4️⃣ Βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί λαδόκολλα και αλλείφουμε με λάδι.Στρώνουμε το μείγμα,πασπαλίζουμε από πάνω λίγη ρίγανη αν θέλουμε και ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα.
5️⃣ Ζεστή ή κρύα η ντοματόπιτα είναι το ίδιο τέλεια!!
Υλικά
✔️2 μέτριες πατάτες
✔️1 μελιτζάνα
✔️2 κολοκυθάκια
✔️2 μεγάλα κρεμμύδια
✔️2 σκελίδες σκόρδο
✔️1 πιπεριά πράσινη
✔️1 πιπεριά Φλωρίνης
✔️3 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε κύβους
✔️1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
✔️1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
✔️1 ποτήρι λευκό κρασί
✔️ Αλάτι -Πιπέρι
✔️1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
✔️✔️1 κουτάλι σούπας ρίγανη
Εκτέλεση
1️⃣ Για να φτιάξουμε το μπριάμ στο φούρνο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις.
2️⃣ Πλένουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.Καθαρίζουμε τις πατάτες,τα κρεμμύδια και τη μελιτζάνα .Τα κολοκυθάκια απλά τα πλένουμε και κόβουμε πάνω και κάτω. Κόβουμε σε κύβους και τα αραδιάζουμε στο ταψί.
3️⃣ Καθαρίζουμε τη φλούδα από τις ντομάτες,την κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό στην ντομάτα και προσθέτουμε το σκόρδο σε φέτες και τον πελτέ.
4️⃣ Ρίχνουμε τα μπαχαρικά στα λαχανικά και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα με τις ντομάτες και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρασί. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 λεπτά.
5️⃣ Βγάζουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε αλλά 20 λεπτά.
Υλικά
✔️4 πιπεριές Φλωρίνης
✔️300 γρ τυρί φέτα
✔️3 κσ ελαιόλαδο
✔️Ρίγανη
✔️Μπουκοβο
Εκτέλεση
1️⃣ Πλένουμε τις πιπεριές με τρεχούμενο νερό και χαράζουμε κατά μήκος.Με προσοχή αφαιρούμε το εσωτερικό μέρος από μεμβράνη και σπόρους και ξεπλένουμε.
2️⃣ Τις αραδιάζουμε σε ένα μέτριο ταψάκι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο το εσωτερικό μέρος της πιπεριάς.
3️⃣ Θρυμματίζουμε τη φέτα σε ένα μπολ και ρίχνουμε ελαιόλαδο,ρίγανη και μπούκοβο.
4️⃣ Με ένα κουτάλι γεμίσουμε τις πιπεριές,ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω για 25 λεπτά.
Υλικά
✔️250 γρ μακαρόνια Ν 6
✔️120 γρ τόνο κονσέρβα σε νερό
✔️7 - 8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
✔️½ φλιτζάνι ελιές κομμένες σε ροδέλες
✔️1 σκελίδα σκόρδο
✔️Λίγα φύλλα βασιλικό
✔️Ρίγανη
✔️ 2 κσ ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1️⃣ Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και αλατίζουμε.
2️⃣ Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια και βράζουμε για 8 λεπτά.
3️⃣3 λεπτά πριν σουρώσουμε βάζουμε ενα τηγάνι να κάψει και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο ολόκληρο και τα ντοματίνια. Σοτάρουμε για 2 λεπτά ίσα να μαραθούν,αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε τον τόνο τις ελιές και τα φύλλα βασιλικού. Αφήνουμε για 1 λεπτό μόνο.
4️⃣ Με μια τσιμπίδα παίρνουμε τα μακαρόνια που βράζουν και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, όπως είναι με τα υγρά που θα πιάσει η τσιμπίδα. Ανακατεύουμε καλά ρίχνουμε ρίγανη και έτοιμο για σερβίρισμα!!!
Θα χρειαστούμε
✔️2 κιλά βερίκοκα ώριμα
✔️1000 γρ ζάχαρη
✔️Χυμός 1 λεμονιού
Πως τη φτιάχνουμέ
1️⃣ Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο πλένουμε καλά τα φρούτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.
2️⃣ Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια.
3️⃣Βάζουμε τα κομμένα βερίκοκα σε φαρδιά κατσαρόλα σε στρώσεις,βερίκοκα ζαχαρη και αφήνουμε 2 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους τα φρούτα.
4️⃣ Μετά το 2ωρο χωρίς να προσθέσουμε νερό ξεκινάμε να τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά . Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε με μια κουτάλα.
5️⃣ Θέλουν πάνω απο μισή ωρα βράσιμο .Βγάζουμε λιγο σε ενα πιατάκι και με το κουτάλι κάνουμε μια αυλακιά πανω στην μαρμελαδα αν απλώσει θέλει λίγο ακόμα βράσιμο αν στέκεται σημαίνει οτι είναι έτοιμη .
6️⃣ Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Μοιράζετε τη μαρμελάδα όσο είναι ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα.
Πως τα αποστείρωνουμε:
Βάζουμε τα βάζα σε ταψάκι να αποστειρωθούν(στο φουρνο με καπάκια ανοιχτά για 15 λεπτα) και οπως ειναι γεμιζουμε τα βαζα κλείνουμε και ανάποδογυρίζουμε .
Υλικά
Κεφτεδάκια
✔️ 500γρ κιμάς μοσχάρι
✔️ 300 γρ κιμάς χοιρινός
✔️ 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
✔️ 2 φέτες ψωμί[μουλιασμένο σε νερό και στημένο]
✔️ 1 αυγό
✔️ Αλάτι
✔️ Πιπέρι
✔️ 1/2 κ.γ. κύμινο
✔️ 1/4 κ.γ.κολιανδρο
✔️ 1 κ.γ. ρίγανη
✔️1/4 κ.γ.μπαχάρι
✔️Λίγα φύλλα δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένα
✔️ 2 κσ ελαιόλαδο
Σάλτσα
✔️ 200 γρ έτοιμο βαζάκι με άλλειμα ψητής πιπεριάς Φλωρίνης
✔️ 500 γρ χυλοπίτες
Εκτέλεση
1️⃣ Βράζουμε τις χυλοπίτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 7 λεπτά και στραγγίζουμε.
2️⃣ Σε ενα μεγάλο βαθύ μπολ απλώνουμε τον κιμά.Προσθέτουμε το κρεμμύδι οπως είναι με τα υγρά του, το ψωμί, το αυγό, τα αρωματικά και αλάτι - πιπέρι και φυσικά το ούζο.
3️⃣ Ζυμώνουμε με τα χέρια μας πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά. Όσο πιο πολυ ζυμώνουμε τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα κεφτεδάκια.
4️⃣ Θα τα αφήσουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο να δέσουν τα αρώματα και να σφίξει λίγο ο κιμάς με τα υλικά.
5️⃣ Πλάθουμε στρογγυλές μικρές μπαλίτσες τα πιο μικρα κεφτεδάκια τηγανίζονται γρηγορότερα. Βάζουμε στο μάτι της κουζίνας να ζεσταίνεται ενα τηγάνι με λίγο λάδι, μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο. Περιμένουμε να κάψει το λάδι και ρίχνουμε λίγους κεφτέδες κάθε φορά μέχρι να τηγανιστούν όλοι. 3-4 λεπτά η κάθε πλευρά είναι ότι πρέπει να τηγανιστούν και να πάρουν χρώμα.
6️⃣ Βγάζουμε τα κεφτεδάκια σε πιάτο και πετάμε το λάδι που έμεινε.Ρίχνουμε τη σάλτσα από το βαζάκι και αραιώνουμε με λίγο νερό ή κρατάμε λίγο από το ζουμί που έβρασαν οι χυλοπίτες μισή κούπα περίπου.Μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε τα κεφτεδάκια και τις χυλοπίτες και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε λίγο μαϊντανό και έτοιμο το φαγητό!!!
Υλικά
✔️1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
✔️ 500 ml φρέσκο γάλα
✔️120 γρ ζάχαρη
✔️50 γρ κορν φλάουρ
✔️1 κρόκος αυγού
✔️1 στικ βανίλια
✔️1 κουταλιά βούτυρο
✔️200 γρ κρέμα γάλακτος
Για τη γέμιση :
✔️1 κεσεδάκι ψιλοκομμένες φράουλες
Για να βρέξουμε τα μπισκότα :
• 1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα φράουλας
✔️1 ποτήρι κρύο γάλα φρέσκο
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το γλυκό ξεκινάμε πρώτα από την κρέμα :
1️⃣ Βάζουμε το γάλα, αλεύρι, ζάχαρη και κρόκο αυγού σε ένα κατσαρολάκι,ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά . Όταν πήξει η κρέμα,κατεβάζουν από τη φωτιά και προσθέσουμε το βούτυρο, τη βανίλια και ανακατεύουμε.Σκεπάσουμε με μεμβράνη και το αφήσουμε να κρυώσει.
2️⃣ Όταν κρυώσει η κρέμα,χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε στην κρέμα να αφτρατέψει. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες φράουλες στην κρέμα και ανακατεύουμε.
3️⃣ Ανακατεύουμε το γάλα και 1 κουταλιά μαρμελάδα φράουλας για να βρέξουμε τα μπισκότα.
4️⃣Στρώνουμε τα βρεγμένα μπισκότα σε ένα ταψάκι και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα της κρέμα . Βάζουμε από πάνω άλλη μια στρώση με βρεγμένα μπισκότα και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
5️⃣ Από πάνω στρώνουμε όση μαρμελάδα έμεινε και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε και δημιουργούμε νερά πάνω από την κρέμα!!
Υλικά
✔️2 μπούτια κοτόπουλο
✔️½ κιλό μπάμιες
✔️3 φρέσκα κρεμμυδάκια
✔️1 Κουτ.σούπας πελτές
✔️ 1 ματσάκι μαϊντανό
✔️ 100 ml ελαιόλαδο
✔️ ½ κουτ. γλυκού αλάτι
✔️ Πιπέρι
✔️¾ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
✔️ Θυμάρι
Εκτέλεση
1️⃣ Πλένουμε τα μπούτια της κότας και σκουπίζουμε με χαρτί να τραβήξει τα νερά.
2️⃣ Βάζουμε σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα (ταβάς) το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα μπούτια καλά και από τις δύο πλευρές.
3️⃣ Ρίχνουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά.Σβήνουμε με νερό,τόσο όσο να σκεπάζει το κοτόπουλο και αφήνουμε να σιγοβράσει για 35 λεπτά.
4️⃣ Ρίχνουμε τις μπάμιες κατευθείαν από την κατάψυξη και ανακατεύουμε.Κοιτάμε να έχει μείνει νερό στην κατσαρόλα αλλιώς ρίχνουμε λίγο.Προσθέτουμε το μαϊντανό και το φρέσκο κρεμμύδι.Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά μέχρι να βράσουν οι μπάμιες και να μείνουν με το λάδι τους Καθ όλη τη διάρκεια δ3ν ανακατεύουμε καθόλου το φαγητό,απλά Κουνάμε την κατσαρόλα να μην "σπάσουν" οι μπάμιες και γίνει νιανια. Σερβίρουμε με μπόλικη φέτα!!!
Υλικά
✔️5 μέτριες πατάτες κομμένες για φούρνο
✔️2 μέτρια καρότο κομμένα χοντρές ροδέλες
✔️ 1 μεγάλη σουπιά 600 γρ περίπου
✔️ 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
✔️1 φλιτζάνι τσαγιού σάλτσα ντομάτας
✔️ Αλάτι
✔️Πιπέρι
✔️Ρίγανη
✔️Λίγη πάπρικα καπνιστή
Εκτέλεση
➡️ Θα χρειαστούμε μια γάστρα με καπάκι ή ένα ταψί που θα σκεπάσουμε στο ψήσιμο το φαγητό με λαδόκολλα.
1️⃣ Αραδιάζουμε τις πατάτες και τα καρότα στο ταψί Ρίχνουμε τη σουπιά αφού πρώτα την έχουμε κόψει σε κομμάτια.
2️⃣ Ρίχνουμε τα μπαχαρικά,το λάδι και τέλος τη σάλτσα ντομάτας Αν βάλουμε το φαγητό στη γάστρα δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό,κλείνει καλά το καπάκι, θα κρατήσει την υγρασία μέσα,οπότε ψήνετε όπως πρέπει . Αν όμως βάλουμε σε κανονικό ταψί,θα προσθέτουμε λίγο νερό,μισό ποτήρι νερού και θα σκεπάσουμε καλά με λαδόκολα να κρατήσει όλη την υγρασία μέσα.
3️⃣ Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου . Ανοίγουμε βγάζουμε το καπάκι ή τη λαδόκολλα και ψήνουμε άλλη μισή ώρα να ροδίσει καλά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
Υλικά
✔️500 γρ αλεύρι σκληρό για ψωμί
✔️395 γρ νερό χλιαρό
✔️7 γρ ξερή μαγιά
✔️ ⅓ κουτάλι γλυκού αλάτι
✔️ ⅓ κουτάλι γλυκού Ρίγανη
✔️ ⅓ κουτάλι γλυκού Θυμάρι
✔️ 100 γρ ελιές σε ροδέλες
✔️3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1️⃣ Σε βάθη σκεύος βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο,τη μαγιά,το αλάτι,τη ρίγανη και το θυμάρι και τις ελιές.Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το χλιαρό νερό.Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε το μείγμα ίσα ίσα να υγρανθεί το αλεύρι και ρίχνουμε λίγο από το λάδι.Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά.
2️⃣ Το μείγμα θα έχει φουσκώσει ελάχιστα Λαδώνουμε τα χέρια μας και κάνουμε διπλώματα στη ζύμη Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά.
3️⃣ Ανοίγουμε τη μεμβράνη και κάνουμε ξανά διπλώματα με λαδωμένα χέρια.Αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά ακόμα.
4️⃣ Αλευρώνουμε τη ζύμη και την ανάποδο γυρίζουμε σε μια μεμβράνη.Απλώνουμε με τα χέρια μας στο μέγεθος που θέλουμε και κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια.Στρίβου τις Μπαγκέτες και τις μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
5️⃣ Ψήνουμε στους 230 βαθμούς Κελσίου αέρα για 30 περίπου λεπτά μέχρι δηλαδή να πάρουν χρώμα . Μόλις φουρνίσουμε τις Μπαγκέτες βάζουμε στον πάτο της κουζίνας ένα μικρό ταψάκι με νερό.
Υλικά
✔️150 γρ λευκό ταραμά
✔️1 καρβελάκι μπαγιάτικο ψωμί περίπου 350 γρ
✔️2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το μαχαίρι.
✔️1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
✔️Λίγα φύλλα δυόσμο
✔️ 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
✔️ Χυμό από 1 λεμόνι
✔️Αλάτι
✔️Πιπέρι
✔️Ρίγανη ή θυμάρι
✔️1/4 κγ κύμινο
✔️Λίγη πάπρικα καπνιστή
Εκτέλεση
1️⃣ Σε βάθη μπολ βάζουμε το ψωμί με νερό να μουλιάσει για 10 λεπτά . Όσο πιο σκληρό μπαγιάτικο είναι το ψωμί,τόσο καλύτερα θα γίνουν τα κεφτεδάκια . Μην βάλετε ψωμί του Τοστ . Κρατήστε ψωμί και αφήστε το έξω να μπαγιατέψει,ξεσκέπαστο.
2️⃣ Στραγγίζουμε καλά το ψωμί απο τα υγρά και το βάζουμε στο μπολ που μουλιάσαμε το ψωμί.Ρίχνουμε τον ταραμά,το ελαιόλαδο,το χυμό λεμονιού,το κρεμμύδι,τα φρέσκα κρεμμυδάκια,τα αρωματικά τριμμένα,αλάτι,πιπέρι και τα μπαχαρικά.
3️⃣Ζυμώνουμε με τα χέρια μας να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου να σφίξει και να πλάθεται σωστά.
4️⃣ Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με λάδι να ζεσταίνεται.Πλάθουμε με τα χέρια μας κεφτεδάκια όπως και τους κανονικούς κεφτέδες.
5️⃣ Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν Χρυσαφένιο χρώμα Βγάζουμε σε μια πιατέλα με χαρτί κουζίνας.
6️⃣ Σερβίρουμε τους ταραμοκεφτέδες ζεστούς.
➡️Οι ταραμοκεφτέδες μπορούν να γίνουν και στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις μέχρι να πάρουν χρώμα Γίνονται εξίσου νόστιμοι.