Υλικά
1 κιλό καλαμάρι φρέσκο
1 ½ κιλό πράσα
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Χυμό 1 λεμονιού
Εκτέλεση
1️⃣ Πλένουμε τα καλαμάρια σε τρεχούμενο νερό και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε ροδέλες και τα πλοκάμια στη μέση. Πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά σε διαφορετικά τρυπητά μπολ.
2️⃣ Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα Καλαμάρια και το ελαιόλαδο.Σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Ρίχνουμε τα πράσα,αλάτι,πιπέρι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να χάσουν όγκο τα πράσα,ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
4️⃣Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και το; καλαμάρια και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Δεν βάλουμε νερό,θα βγάλουν τα πράσα τα υγρά τους.
5️⃣ Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη και είναι έτοιμο!!!
Είτε νηστεύετε είτε όχι, μπορείτε να απολαύσετε αυτή τη νόστιμη μπουγάτσα με κρέμα.... χωρις αυγα χωρις γαλα και η γεύση της ονειρεμένη !!!!!!!!!
ΥΛΙΚΆ :
✔️500 γρ φύλλο κρουστάς
✔️500 ml γάλα αμυγδάλου
✔️125 γρ σιμιγδάλι ψιλό
✔️200 γρ ζάχαρη
✔️50 γρ μαργαρινη
✔️1 βανίλια
✔️Ξύσμα λεμονιού
✔️ηλιέλαιο για τα φύλλα
ΕΚΤΈΛΕΣΗ :
1️⃣ Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να άρχιζει το μείγμα μας να δένει, τότε κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθετουμε τη μαργαρίνη να λιώσει. Αφήνουμε λίγη ώρα, περίπου 20 λεπτά να κρυωσει ελαφρά...2️⃣ Απλώνουμε τα φύλλα κρουστάς στον πάγκο και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα να μην μας ξεραθούν.
3️⃣ Παίρνουμε ένα φύλλο, το απλώνουμε και ραντίζουμε με λίγο λάδι . Βάζουμε ένα ακόμα φύλλο από πάνω και απλώνουμε στην άκρη λίγες κουταλιές από την κρέμα.Σε κάθε στριφτάρι βάζουμε δηλαδή δύο φύλλα . Ρολάρουμε το φύλλο στριφτά και το βάζουμε σε ταψί με λαδόκολα.
4️⃣ Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα φύλλα.Τα φύλλα θα μας βγάζουμε 8 στριφτές μπουγάτσες.
5️⃣ Αραδιάζουμε τα στριφτάρια στο ταψί και ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αέρα για 40 περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
6️⃣Σερβίρουμε ζεστά με άχνη και κανέλα.
Υλικά
✔️110 γρ μαργαρίνη soft
✔️100 γρ ζάχαρη άχνη
✔️50 ml ηλιελαιο
✔️50 ml χυμό πορτοκάλι
✔️ξύσμα πορτοκαλιού
✔️250 γρ αλεύρι φαρίνα
Γέμιση
✔️280 γρ μαρμελάδα
Εκτέλεση
1️⃣ Για να φτιάξουμε την πάστα φλωρα θα χρειαστεί να φτιάξουμε πρώτα τη ζύμη . Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαργαρίνη,τη ζάχαρη άχνη, το χυμό και το ξύσμα και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο συνεχίζουμε να χτυπάμε.
2️⃣ Η ζύμη μας θα είναι αρκετά μαλακή.Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου.
3️⃣ Βγάζουμε από το ψυγείο. Χωρίζουμε σε μπαλάκια 40 γρ το καθένα.Έχουμε πρόχειρο το ταψακι για μαφινς και σε κάθε θήκη βάζουμε από ένα κομμάτι ζύμης και το στρώνουμε με το χέρι μας.
4️⃣ Συνεχίζουμε και με το υπόλοιπο μείγμα και βάζουμε τα πιτάκια στο ταψάκι. Σε κάθε θήκη με ζύμη προσθέτουμε και από 2 κσ μαρμελάδα.
5️⃣ Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αέρα για 25 με 30 λεπτά.Η ζύμη θα μας βγάλει 12 κομμάτια πάστα φλώρα.
Υλικά για τα φύλλα
✔️600 γρ αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις)
✔️300 γρ χλιαρό νερό
✔️2 κσ ελαιόλαδο
✔️1 /2 κγ αλάτι
✔️1 κγ ξίδι
Γέμιση
✔️500 γρ σπανάκι ψιλοκομμένο
✔️1 πράσα(το άσπρο μέρος)
✔️1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο
✔️1 ματσάκι τσουκνίδα
✔️1 ματσακι λάπατα
✔️1 ματσάκι καυκαλήθρες
✔️1 ματσάκι παζιά (ή σέσκουλα)
✔️2 κσ αλεύρι
Έχτρα
Αλεύρι για το άνοιγμα των φυλλων
Εκτέλεση
1️⃣ Σε βάθη σκεύος βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Ανοίγουμε με τα χέρια μας λακκούβα και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας να υγρανθεί το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πετύχουμε εύπλαστο ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό στο ζυμάρι μας Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
2️⃣ Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 ή 8 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ενα μεγάλο μπολ ψιλοκόβουμε τα αρωματικά χόρτα, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα. Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα σε άφθονο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
3️⃣ Τα βάζουμε σε κατσαρόλα να μαραθουν, να χάσουν όγκο, προσθέτουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι να τραβήξει τα υγρά απ τα χόρτα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
4️⃣ Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια, ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι στον πάγκο και με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε φύλλο.
5️⃣ Απλώνουμε το φύλλο και με ένα μαχαίρι χωρίζουμε το φύλλο σε 5 λουρίδες.
Στην άκρη κάθε λουρίδας ρίχνουμε και λίγη γέμιση, 1 γενναία κουταλιά της σούπας. Διπλώνουμε σταυρωτά σαν τριγωνακια.
Κάνουμε το ίδιο σε όλα τα φύλλα.
6️⃣ Ετοιμάζουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, ανοίγουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς να προθερμανθεί.
Τοποθετούμε τα τρίγωνα στο ταψί και λαδώνουμε με ένα πινέλο.
7️⃣Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αέρα για 25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα ανάλογα το φούρνο.
Υλικά
✔️3 αυγά μέτρια
✔️1 Βιτάμ 250 γρ
✔️1 φλιτζάνι γάλα
✔️3 κγ μπεικιν παουντερ
✔️2 κγ κακάο
✔️ 25 γρ νωπή μαγιά
✔️5 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Σιρόπι
✔️4 φλιτζάνια νερό
✔️4 φλιτζάνια ζάχαρη
Εκτέλεση
1️⃣ Σε χλιαρό γάλα διαλύω την μαγιά καλά και την βάζω σε ένα μπωλ βαθύ και βάζω και λίγο αλεύρι την κάνω με το χέρι ένα χυλό να πω και την αφήνω να ενεργοποιηθεί λίγο... ζεσταίνω λίγο το βιταμ για να μπορώ να το δουλέψω,στην συνέχεια βάζω τα αυγά,το βιταμ ,και λίγο λίγο το αλεύρι, το μπέικεν και τα ζυμωνω μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια...
2️⃣ Αφού την ζύμωσω καλά παίρνω την ζύμη και την κόβω σε 5 κομμάτια ( εγώ τα κάνω μικρά τα ροξακια για αυτό τα κόβω 5) ένα κομμάτι το παίρνω το βάζω σε ένα μπωλ μαζί με το κακάο και 2-3 κουταλιές σούπας γάλα και το ζυμωνω καλά...3️⃣ Παίρνω ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγω μακρόστενο με την βοήθεια του πλάστη μου,βάζω το κορδόνι από την ζύμη κακάο όπως δείχνω στην φωτογραφία και το τυλίγω μπαστούνι το κόβω σε λεπτές φέτες όπως δείχνω περίπου ένα πόντο...
4️⃣
Τα φτιάχνω λίγο με τα χέρια να γίνουν πιο ίδια στρογγυλά και τα βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί...ψήνω πάνω κάτω περίπου 20' αναλόγως τον φούρνο...το σιρόπι ζεστό και τα ροξακια χλιαρά...το κάθε μπαστούνι μου έβγαλε εμένα 24-25 ροξακια!!5️⃣ Το σιρόπι που περίσσεψε το έβαλα εγώ μες στο σκεύος που τα αποθήκευσα...ας το ρουφήξουν όλο μας αρέσει .
Συνταγή Ντινα Ζησιου
Η κίτρινη κολοκύθα μετατράπηκε σε ένα τραγανό γλυκό του κουταλιού.
ΥΛΙΚΑ
✔️1κιλό κολοκύθα
✔️2 κιλά ζάχαρη
✔️2 βανίλιες ή 2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
✔️2 κουτ σούπας μέλι
✔️1 κουτ σούπας χυμό λεμόνι
✔️1 κουτ σούπας ξινό
✔️1 ποτήρι του νερού ασβέστη πολτό
✔️5 ποτήρια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1️⃣ Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα με την αρίδα ή σε κομμάτια σε σχήμα από λουκούμι.
2️⃣ Λιώνουμε τον ασβέστη καλά, ρίχνουμε τα κομμάτια μέσα για πέντε ώρες ώστε να σκληρύνει. Αν θέλουμε βάζουμε βάρος ώστε να μείνουν βυθισμένα.
3️⃣ Έπειτα τα βγάζουμε από τον ασβέστη και τα ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό, έτσι ώστε να μην υπάρχει κομμάτι από ασβέστη.
4️⃣ Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό, τοποθετούμε τα κομμάτια μέσα και βράζουμε για τρία λεπτά. Βγάζουμε τα κομμάτια με μία τρυπητή κουτάλα και επαναλαμβάνουμε βράζοντας ξανά για τρία λεπτά. Έπειτα τα βγάζουμε τα ξεπλένουμε καλά σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τα αφήνουμε να σουρώσουν πολύ καλά.
5️⃣ Σε μία λεκάνη βάζουμε νερό, διαλύουμε το ξινό και και αφήνουμε μέσα τα κομμάτια για δύο ώρες.
6️⃣ Ετοιμάζουμε το σιρόπι ρίχνοντας τα ποτήρια το νερό με τη ζάχαρη στη κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για πέντε λεπτά. Βγάζουμε τα κομμάτια από το ξινό και τα βάζουμε στη κατσαρόλα να βράσουν για πέντε λεπτά. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για έξι ώρες.
7️⃣ Ολοκληρώνουμε το γλυκό συνεχίζοντας το βρασμό, σε κανονική ένταση το μάτι(2 με 2,5) για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να δέσει το σιρόπι. Πέντε λεπτά πρίν σβήσουμε το μάτι προσθέτουμε μέσα το μέλι, τις βανίλιες ή την αρμπαρόριζα και το χυμό λεμόνι.
8️⃣ Ανακινούμε την κατσαρόλα ώστε να πάνε παντού. Απομακρύνουμε από το μάτι και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με το γλυκό και το ζεστό σιρόπι. Βιδώνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς . Συνταγή Γιάννης Αραμπατζης