Σμυρναίικα σουτζουκάκια

Σμυρναίικα σουτζουκάκια


Η λέξη σουτζούκ (sucuk ) στα τουρκικά σημαίνει λουκάνικο, συνεπώς σουτζουκάκι είναι το μικρό λουκάνικο. Ονομάστηκε έτσι από το μακρόστενο οβάλ σχήμα, ενώ η συνταγή έχει τις ρίζες της στην Οθωμανική / Τουρκική και την ελληνική κουζίνα. Οι Έλληνες παράλλαξαν τη συνταγή με το να αφαιρέσουν το ιστό του εντέρου με το οποίο ήταν τυλιγμένο το μίγμα που αποτελούσε το σουτζουκάκι.Στην Ελλάδα έγινε γνωστό και πέρασε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης.
Τα σουτζουκάκια μαγειρεύονται στη κατσαρόλα, ενώ μπορούν πριν να έχουν τσιγαριστεί ελαφρά, και σερβίρονται με σάλτσα, μέσα στην οποία έχουν μαγειρευτεί ή αφεθεί να μαλακώσουν. Συνοδεύονται συνήθως με πιλάφι, αλλά και με πουρέ, πατάτες ή χωρίς συνοδευτικό. Απαντώνται πολλές παραλλαγές στην συνταγή, αλλά εν γένει τα σταθερά υλικά της παραδοσιακής συνταγής περιέχουν: μοσχαρίσιο κιμά, μαζί με χοιρινό κιμά, ψωμί, αβγά, κρεμμύδι, σκόρδο, και ντομάτα για τη σάλτσα, ενώ στα μπαχαρικά η παραδοσιακή συνταγή περιέχει σίγουρα κύμινο και κανέλα και από κει και πέρα αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, ενώ μπορεί να περιέχει και λίγο κόκκινο κρασί, ξύδι και ζάχαρη. Βικιπαίδεια

Υλικά

500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
300 γρ χοιρινό κιμά
3 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
Αλάτι πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
3 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 μέτριο αυγό
1 πρέζα κανέλα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
 Αλεύρι

Σάλτσα

3 κσ πελτέ αραιωμένο σε 1 ποτήρι νερό
3 μεγάλες ντομάτες  στον τρίφτη
1 κύβο βοδινού

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε για λίγα λεπτά το ψωμί στο κρασί. Στρίβουμε καλά και χρησιμοποιούμε στη συνταγή
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και ζυμώνουμε πολύ πολύ καλά. Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και ένα ένα τα περνάμε ελαφρός απ το αλεύρι.
Αραδιάζουμε σε ταψί με το λάδι και ψήνουμε για 1/2 ώρα περίπου στους 220 βαθμούς.
Βγάζουμε το ταψί και ρίχνουμε τα υλικά της σάλτσας. Τοποθετούμε το ταψί πάλι στο φούρνο και ψήνουμε μαζί με τη σάλτσα μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους και να μείνει με τη σάλτσα του.
Σερβίρουμε με πιλάφι ή πουρέ πατάτας!!!!!

0 comments