Ντολμαδάκια με κιμά


Ντολμαδάκια με κιμά


Υλικά

120 αμπελοφυλλα
500 γρ κιμά μοσχάρι
300 γρ ρύζι Καρολίνα
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
Αλάτι - πιπέρι
1 /2 κγ κύμινο
1/2 κγ μπαχαρι τριμμένο
Χυμός απο 2 λεμόνια
1 κούπα λάδι και 1/2 κούπα ακόμα για να ρίξουμε στο νερό που θα βράζουν. 

Εκτέλεση

Διαλέγουμε αμπελοφυλλα τρυφερά. Θα τα δείτε, ειναι πιο ανοιχτόχρωμα και αρκετα μαλακό το φύλλο τους.
Τα πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό να φύγουν τυχόν σκόνες που έχουν.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και λίγα λίγα φύλλα τα βουτάμε στο νερό για λιγα δευτερόλεπτα μεχρι να αλλάξουν χρώμα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζουμε κατα τον ίδιο τρόπο με ολα τα φύλλα.
Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Κόβουμε το κρεμμύδακι, τα αρωματικά, προσθετουμε τα μπαχαρικά και το ρύζι,τον κιμά, το λάδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά να δέσουν τα αρώματα τους.
Κρατάμε λιγα φύλλα για να τα σουρώσουμε στον πάτο της κατσαρόλας. 
Παίρνουμε ενα ενα φύλλο ρίχνουμε 1 κγ γέμιση κλείνουμε αριστερά και δεξιά τις άκρες και τυλίγουμε ρόλο. Αφήνουμε στην άκρη καο κανουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει ολη η γέμιση.
Ρίχνουμε λιγο λάδι απ τη μιση κούπα που κρατήσαμε και κανουμε μια στρώση με τα φύλλα που κρατήσαμε .
 Στρώνουμε τα ντολμαδάκια με τη σειρά στην κατσαρόλα χωρίς να αφήσουμε περιθώριο. Αν χρειαστεί κανουμε και δεύτερη στρώση. Βάζουμε ενα πιάτο πανω απο τα ντολμαδάκια για να μην σκορπίσουν στο βράσιμο. Γεμίζουμε με νερό τόσο ώστε να σκεπαζετε μέχρι το ύψος του πιάτου. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι λιγο αλάτι και βαζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ίσως και λιγο παραπάνω ανάλογα με την κατσαρόλα που έχετε.
Σερβίρουμε κατα προτίμηση με τζατζίκι.

      Καλη ευτυχία!!!!!!


0 comments