Φύλλο χωριάτικο



Υλικά 

✔️600 γρ αλεύρι για πίτα 

✔️300 γρ χλιαρό νερό

✔️ 2 κσ ελαιόλαδο

✔️ 1 /2 κγ αλάτι

✔️ 1 κγ ξίδι

Εκτέλεση 

1️⃣ Σε βάθη σκεύος μπολ ή μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι.

 2️⃣ Ανοίγουμε με τα χέρια μας λακκούβα και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας να υγρανθεί το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πετύχουμε εύπλαστο ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια μας.Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό στο ζυμάρι μας, ανάλογα, αν είναι πολυ σκληρή ή μαλακή η ζύμη. Αφήνουμε το ζυμάρι μας σκεπασμένο με μια πετσέτα να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

3️⃣ Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 ή 8 μπαλάκια,ανάλογα πόσα φύλλα θα χρειαστεί για την πίτα και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα.

4️⃣ Ετοιμάζουμε τη γέμιση της πίτας

 5️⃣ Παίρνουμε ενα μπαλάκι και το βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πατάμε με τα χέρια μας το μπαλάκι να απλώσει και αλευρώνουμε καλά.

6️⃣ Τυλίγουμε το ζυμαράκι με τον πλάστη και με τα χέρια μας πιέζουμε ελαφρά μπρος πίσω 5 ή 6 φορές.

7️⃣ Ανοίγουμε ξανά το φύλλο και ρολαρουμε ξανά με τον πλάστη μέχρι να πετύχουμε το μέγεθος που θέλουμε . Το  ιδανικό μέγεθος για μέτριο ταψί είναι λίγο μικρότερο από το μήκος του πλάστη. Ενώ για το ταψί της κουζίνας, θέλουμε φύλλο όσο το μήκος του πλάστη. 

8️⃣ Κάθε φύλλο που θα ανοίγουμε ή το βάζουμε κατευθείαν σε λαδωμένο ταψί ή σε μεγάλη πετσέτα αλευρωμένη.

Tips.

✔️ Αν αλευρώνουμε στην αρχή με μπόλικο αλεύρι δεν θα χρειαστεί να ρίξουμε άλλο αλεύρι όσο ανοίγουμε τα φύλλα.

✔️Δεν πιέζουμε πολύ τον πλάστη γιατί θα μας κολλήσει το φύλλο στον πλάστη. Απαλές κινήσεις σαν χάδι.

✔️Ρολαρουμε 3 φορές, είναι αρκετές για κάθε φορά ώστε να μην κολλήσει το φύλλο. 

0 comments