Πατσάς με ποδαράκια και κεφάλι χοιρινό



Υλικά 

✔️½ κεφάλι χοιρινό 

✔️4 ποδαράκια καθαρισμένα

✔️4 κόκκους πιπέρι 

✔️Αλάτι 

✔️Ξύδι και σκόρδο για το σκορδοστούμπι 

✔️Μπούκοβο για σερβίρισμα 

Σκορδοστούμπι 

✔️1 φλιτζάνι τσαγιού ξύδι 

✔️4 σκελίδες σκόρδο 

Εκτέλεση 

1️⃣ Για να φτιάξουμε πατσά θα χρειαστεί κεφάλι χοιρινό και ποδαράκια . Κανονικά θέλει και κοιλιά αλλά επειδή δεν μας αρέσει δεν βάζω.  Πλένουμε καλά το κεφάλι σε  τρεχούμενο νερό και καθαρίζουμε αν άφησε κάτι ο χασάπης.

2️⃣ Βάζουμε  το κεφάλι σε μεγάλη κατσαρόλα να χωράει καλά και σκεπάζουμε με κρύο νερό . Θα το αφήσουμε όλο το βράδυ να βγάλει το αίμα και να καθαρίσει.  Στραγγίζουμε την επόμενη μέρα και ξεπλένουμε ξανά σε κρύο νερό.   Τα ποδαράκια τα βάζουμε κατευθείαν να βράσουν . Αφού πρώτα τα πλήνουμε καλά σε τρεχούμενο νερό.

3️⃣ Σε μεγαλύτερα βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κεφάλι και τα  ποδαράκια και σκεπάζουμε με νερό.  Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξεκολλάει το κρέας απ τα  κόκαλα . Θέλει περίπου 2 ώρες.   Στην αρχή του βρασμού ξαφριζουμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό μέχρι να γίνει διαφανές ξανά το νερό.

4️⃣ Αφού ξεκολλάει το κρέας από τα κόκαλα βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και με ένα σουρωτήρη στραγγίζουμε το ζωμό. Καθαρίζουμε το κρέας καλά από τα κόκαλα και τα βάζουμε στην άκρη.

5️⃣ Σε καθαρή κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό και το κρέας και βάζουμε να βράσει ξανά.Προσθέτουμε τους κόκκους πιπέρι,λίγο αλάτι και βράζουμε για 15 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο πριν σερβίρουμε.

6️⃣ Για  το σκορδοστούμπι: Στο γουδί σπάμε 4 σκελίδες σκόρδο και τις προσθέτουμε σε ένα φλιτζάνι ξύδι Ανακατεύουμε και έτοιμο.

➡️ Μπορούμε να μαζέψουμε τον πατσά σε μερίδες και να αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη.


0 comments