Χταποδάκι με μαυροδάφνη



Μοσχοί ή μοσχοχτάποδο με μαυροδάφνη και κοφτό μακαρονάκι



Υλικά 

1 κιλό μοσχοί 
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό 
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1/3 κούπας κρασί μαυροδάφνη
1 κσ πελτέ ντομάτας 
1 λίτρο νερό 
1 κγ αλάτι 
1/2 κγ πιπέρι 
2 φύλλα δάφνης 
4 κόκκους μπαχάρι 
300 γρ μακαρονάκι κοφτό 

Εκτέλεση 

Καθαρίζουμε το μοσχοχτάποδο και το κόβουμε σε κομμάτια. Το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγισει τα νερά του. 
Στην κατσαρόλα της χύτρα ρίχνουν τα κομμάτια μαζί με το λάδι να σοταριστουν για δύο λεπτά, προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε κι αυτό για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον πελτέ, αλάτι πιπέρι, δαφνη και τους κόκκους μπαχάρι. Ρίχνουμε το νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας και το αφήνουμε να βράση για 15 λεπτά. Αφήνουμε να κατέβει η βαλβίδα, ανοίγουμε και ελένχουμε αν μαλάκωσε το κρέας του. 
Ανοίγουμε το μάτι και μόλις πάρει μια ακόμα βράση ρίχνουμε το κοφτό μακαρόνι. Κλείνουμε το μάτι και όπως είναι το γυρίζουμε σε ένα μέτριο ταψί και το βάζουμε να ψηθεί στο φούρνο για 1 τέταρτο περίπου. Γίνεται νοστιμότερο το φαγητό μας στο φούρνο. 
Το ζουμί του είναι αρκετό για την ποσότητα ζυμαρικών που θα βάλουμε. Θα προσέξουμε όταν το βγάλουμε απ το φούρνο να έχει ακόμα ζουμί. Μην μας φοβίζει, θα το ρουφήξει. 
Η ποσότητα θα μας βγάλει 4 πιάτα. Για παραπάνω μερίδες αυξήστε τα υλικά. Το μοσχοχταποδο είναι αρκετό για 4 ή 6 μερίδες.
Μπορούμε φυσικά να βράσουμε το μοσχοχτάποδο σε κανονική κατσαρόλα απλά θέλει πιο πολύ χρόνο βράσιμο και πιο πολύ νερό ώστε στο τέλος να μείνει με αρκετό ζουμί για να ψηθεί με το μακαρόνι. 
Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούμε να βάλουμε και καλαμάρι ή θραψαλα και φυσικά χταπόδι.

0 comments