Χριστόψωμο
Ονομάζουμε το ψωμί, καρβέλι στρογγυλό που παρασκευαζαν οι νοικοκυρές 2-3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα ειδικά για το γιορτινό τραπέζι.
Η διαφορά με το κανονικό ψωμί, είναι ότι το Χριστοψωμο το στολίζουμε με διαφορά κεντήματα <<πλουμίδια >>
Το ψωμί αφιερώνεται στη Γέννηση του Χριστού!!!
Οι νοικοκυρές το ετοίμαζαν με ιδιαίτερη φροντίδα και ο στολισμός διέφερε από τόπο σε τόπο.
Στην επιφάνεια και στη μέση συνήθως τοποθετούν καρύδια που αποτελούν σύμβολα παραγωγής. Η διακόσμηση καθορίζονταν από το επάγγελμα του νοικοκύρη, αν ήταν γεωργός ή κτηνοτροφος σχημάτιζαν βόδια ή αλέτρι. Αλλού έβαζαν νόμισμα για καλοτυχια.
Την ημέρα των Χριστουγέννων κατά τη διάρκεια του μεσημεριανου, ο νοικοκύρης έκοβε με τα χέρια του το καρβέλι φού πρώτα το σταύρωνε και στη συνέχεια το μοίραζε στην οικογένεια.
Υλικά
600 γρ αλεύρι για τσουρέκια
350 ml χλιαρό νερό
20 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή
1 κγ μαχλεπι
1 κγ κακουλε
1 κσ μέλι
1/2 κγ αλάτι
2 κσ ελαιόλαδο
Για το στόλισμα
1 /2 κούπα νερό
2 κγ ζάχαρη
Λίγα καρφάκια γαρίφαλο
Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι και το μέλι.
Σε βάθη μπολ ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά.
Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και Ζυμώνουμε με το μίξερ ή με το χέρι μας για 10 λεπτά. Θέλουμε να πετύχουμε αφράτο ζυμάρι. Όσο το δουλεύουμε θα δούμε ότι κολλάει στα χέρια μας,θα ρίξουμε το λάδι και θα το αφήσουμε έτσι λαδωμένο να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να δίπλασιαστεί σε όγκο.
Με τα χέρια μας θα ξεφουσκώσουμε το ζυμάρι και θα του δώσουμε στρογγυλό σχήμα.
Απ το ζυμάρι κρατάμε λίγο για να στολίσουμε την επιφάνεια.
Εγώ αλεύρωσα και με τον πλάστη άνοιξα ενα λεπτό φύλλο όσο ενα πιάτο, με κουπ πατ έκοψα δεντράκια και αστεράκια και με το υπόλοιπο επλασα κορδόνι και το έβαλα σταυρωτά. Πάνω στα σχήματα έβαλα καρφάκια γαρίφαλα και το άφησα να φουσκώσει για μισή ώρα.
Πριν το ψήσιμο περνάμε την επιφάνεια με ζαχαρονερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
0 comments