Ψωμάκι ζυμωτό .



    Ψωμάκι ζυμωτό απ τα χεράκια μας.

Εύκολο ψωμάκι με λίγο ζύμωμα και σε λίγη ώρα έχουμε ένα
φρέσκο και νόστιμο ψωμάκι απ τα χεράκια μας,
αφήστε που το ζύμωμα μας κάνει καλό, είναι κι ένας τρόπος εκτόνωσης!!!!

Υλικά

Θα χρειαστούμε :
350 γρ αλεύρι κιτρινο(ζυμωτό)
200 γρ αλευρι γοχ
(ή 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
1 φακελάκι μαγιά
1 κγ Αλάτι
1/2 κγ ζάχαρη
340 ml χλιαρό νερό.

Πως το φτιάχνουμε :


Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο μας. Σε μια λεκάνη ή μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι το αλάτι τη ζάχαρη τη μαγιά και το νερό. Ζυμώνουμε τα υλικά μας για 2 με 3 λεπτάκια ή για περισσότερο ανάλογα τις αντοχές μας..αφου ζυμωθεί το αφήνουμε στο μπολ σκεπασμένο σε ζεστό μέρος ή στην κουζίνα μας για πιο γρήγορα ανάβοντας το φούρνο στους 50 βαθμούς. Μετά από 1 ώρα είμαστε έτοιμοι για ψήσιμο. Ανοίγουμε το καπάκι του μπολ και βλέπουμε ότι το ζυμαράκι έχει φουσκώσει αρκετά.Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε ξανά για 2 με 3 λεπτάκια ίσα ίσα για να δώσουμε σχήμα στο ψωμάκι μας. Για να κάνουμε τα διπλώματα στο ψωμί μας ζυμώνουμε τα καρβέλια μας από έξω προς τα μέσα και το γυρίζουμε στη λαδόκολλα με τα διπλώματα προς τα πάνω. Εδω μπορουμε να το κάνουμε και με τον παραδοσιακό τρόπο,τα διπλώματα δηλαδη απ την κάτω πλευρα.Ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς, παίρνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε μια λαδόκολλα από κάτω, βάζουμε τα καρτελάκια ή τις μαργαριτουλες στη λαδόκολλα αλευρόνουμε χαράζουμε το ψωμάκι και από πάνω παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα το βρεχουμε καλά το στραγγίζουμε και το βάζουμε πάνω απ το ψωμάκι μας. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου και είμαστε έτοιμοι. Έχουμε το δικό μας ψωμάκι σε μιάμιση ώρα και ζυγισμενο 370 γρ το κάθε καρβέλι.
Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε σε κάθε καρβελακι ελιές ρίγανη ή τυρί..
Γίνεται εξίσου νόστιμο αν βάλετε όλα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

9 comments

  1. Μόνος σε χώρα που το ψωμί δεν τους είναι απαραίτητο στο τραπέζι(Αγγλία) πεθύμισα ένα σωστό φωμάκι όπως στην Ελλάδα μας.Θα το προσπαθήσω ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω κατι στους 250 για μιση ωρα με την λαδοκολλα μετα την βγαζουμε και συνεχιζουμε με τους ιδιους βαθμους να ψηνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το δοκίμασα σήμερα και έγινε τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεοδώρα μου το έχεις δοκιμάσει καθόλου με αλεύρι ολικής? Και αν ναι σε τι αναλογίες?😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεοδώρα μου το έχεις δοκιμάσει καθόλου με αλεύρι ολικής? Και αν ναι σε τι αναλογίες?😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θεοδώρα μου το έχεις δοκιμάσει καθόλου με αλεύρι ολικής? Και αν ναι σε τι αναλογίες?😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεοδώρα μου το έχεις δοκιμάσει καθόλου με αλεύρι ολικής? Και αν ναι σε τι αναλογίες?😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιράντα μου έβαλα 300 ολικής και το υπόλοιπο σκληρό για ψωμί Είναι τελειοοο 😲 😲

      Διαγραφή