Για να τελεσθεί το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, πού είναι σκοπός της Θείας Λειτουργίας,
είναι απαραίτητο ο ιερεύς να εχει το πρόσφορο.
Απο το πρόσφορο ο ιερεύς θα βγάλει το μέρος εκείνο πού θα γίνει το Τίμιο Σώμα του Κυρίου,
τον «Αμνό», αλλά και τις μερίδες της Θεοτόκου, των Αγίων και των δικών μας ονομάτων (ζώντων και κεκοιμημένων) πού θα μνημονευθούν.
Για να γίνει όμως το πρόσφορό μας ευπρόσδεκτο και από τον Κύριο, πρέπει να έχουμε καθαρότητα ψυχής και σώματος με νηστεία και με εγκράτεια.
Πρώτα απ όλα πρέπει να πούμε ότι θεωρούμε ιδιαίτερη σημαντική την προετοιμασία του χώρου, στον οποίον θα παρασκευάσουμε το πρόσφορο.
Φροντίζουμε να είναι καθαρός, τακτοποιημένος, θυμιατισμένος.
Επίσης, τα σκεύη πού θα χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό αυτό, να είναι καθαρά και να εξυπηρετούν μόνο το ζύμωμα του προσφόρου και καμιά άλλη οικιακή εργασία. Το αλεύρι να είναι αρίστης ποιότητος, ειδικά ξεχωρισμένο για την παρασκευή προσφόρου.
Πέραν τούτου, αυτός πού ζυμώνει, οφείλει να φροντίση και για τη δική του σωματική και ψυχική προετοιμασία.
Δηλαδή να ασκή, ιδιαίτερα την ώρα του ζυμώματος, την προσευχή,
(χαιρετισμούς στην Παναγία ή παρακλήσεις, ή την ευχή καθώς και η γυναίκα να μην βρίσκεται σε περίοδο).
῞Ολα αυτά είναι πολύ σημαντικό να συνοδεύουν την παρασκευή του προσφόρου,
πού πρόκειται να χρησιμοποιηθή για τον πιο ιερό σκοπό.
Για να ετοιμάσουμε πρόσφορο καλό είναι να πάρουμε ευλογία από Ιερέα
ώστε να μας δώσει κάποιες οδηγίες πριν ξεκινήσουμε.
http://www.diakonima.gr
Θα χρειαστούμε :
Για 2 πρόσφορα1 κιλό αλεύρι σκληρό κίτρινο
Προζύμι 300 γρ περίπου
2 κγ Αλάτι
300 ml νερό
2 μικρά ταψάκι
Καθαρό κερί για να κερωσουμε τα ταψάκι
Από το προηγούμενο βράδυ "πιάνουμε" το προζύμι, κομμάτι δηλαδή ζυμαριου που έχουμε κρατήσει από προηγούμενη φορά, αν είναι η πρώτη φορά φτιάχνουμε δικό μας. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κρατημένο προζύμι ρίχνουμε νερό χλιαρό και λίγο αλεύρι και κάνουμε ένα χυλό.
Το αφήνουμε σκεπασμενο μέχρι την επόμενη μέρα που θα ζυμώσουμε.
Την επόμενη μέρα..
Κοσκινιζουμε το αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι το φουσκωμένο προζύμι και το μισό χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε με δύναμη και με γροθιές ενώ σιγά σιγά ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό.
Θέλει αρκετό ζύμωμα ώστε η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια. Θα μας πάρει περίπου ένα τέταρτο.
Αφού ζυμωθεί και γίνει το ζυμαράκι μας λείο και σφιχτό, το σταυρονουμε και το χωρίζουμε
στα δύο,(σ αυτό το σημείο κρατάμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο ψυγείο ώστε να έχουμε προζύμι
για την επόμενη φορά) δουλεύουμε ξανά το κάθε ζυμαράκι ώστε να μην αφήσουμε ατέλειες.
Στρογγιλευουμε το κάθε ζυμαράκι ώστε η επάνω πλευρά να είναι λεία και απαλή.
Αφήνουμε 5 λεπτάκια και ζεσταίνουμε λίγο τα ταψάκια μας να μπορέσουμε να τα περάσουμε με ένα κερί όπως λαδώνουμε.
Παίρνουμε το ζυμαράκι και το βάζουμε ένα σε κάθε ταψάκι.
Παίρνουμε τη σφραγίδα σταυρονουμε το ζυμαράκι και την τοποθετούμε πάνω στο ζυμαράκι κοιτώντας να είναι στο κέντρο. Πατάμε καλά και με δύναμη να βγει σωστά η σφραγίδα.
Αφαιρούμε σιγά τραβώντας πρώτα από τη μια μεριά και λίγο λίγο την τραβάμε.
Πρέπει το ζυμαράκι να είναι αρκετά σφιχτο για να βγει καθαρή η σφραγίδα.
Τώρα με μια οδοντογλιφιδα τρυπάμε το πρόσφορο έξω απ τη σφραγίδα ώστε να βγει ο αέρας στο ψήσιμο.
Το αφήνουμε σκεπασμενο με μια καθαρή πετσέτα για 2 με 3 ώρες.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω κάτω για 1 ώρα.
Πως πιάνουμε προζύμι για πρώτη φορά https://m.facebook.com/story.php…
Περισσότερες πληροφορίες εδώ http://www.diakonima.gr
0 comments