Βερίκοκο



Γλυκό βερίκοκο


Υλικά

1 μισή κιλο βερίκοκα (ζυγισμενα με το κουκούτσι)
1 κιλό ζάχαρη
3 μισή ποτήρια νερό
2 κσ ασβέστη
χυμός από 3 λεμόνια ( μία κουταλιά την κρατάμε για τέλος)

Εκτέλεση

Τα βερίκοκα που θα διαλέξουμε για το γλυκό μας πρέπει να είναι σφιχτά και αγουρωπα
Τα πλένουμε πολύ καλά με τα καθαρίζουμε το κουκούτσι  τους, εγώ πήρα ένα καλαμάκι για σουβλάκια και πατώντας απ τη μία μεριά το κουκούτσι βγαίνει απ την άλλη. Τα κουκούτσια τα κρατάμε σε βαζάκι στο ψυγείο κι όταν μαζευτούν αρκετά τα κάνουμε λικέρ.
Τώρα αφού βγάλαμε κουκούτσια θα πρέπει το φρούτο μας να μπει για 3 ώρες στον ασβέστη ώστε να σφίξει και να μην μας διαλυθεί στο βράσιμο.. Παίρνουμε μια λεκάνη ή μπολ ανάλογα με το πόσα κομμάτια είναι και ρίχνουμε 2 λίτρα νερό και την ασβέστη ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί και να γίνει σαν γάλα. Ρίχνουμε τα βερίκοκα και ένα πιάτο από πάνω ώστε να είναι κάτσουν όλα τα βερίκοκα στο άσβεστο νερό... Αφήνουμε όπως είπαμε για 3 ώρες...
Αφού περάσει το 3ωρο τα βάζουμε κάτω από τη βρύση και τα Πλένουμε πολύ πολύ καλά... Τώρα μπορούμε με ένα μαχαίρι 🔪 να τα ξεφλουδισουμε και να τα βάλουμε για 3 τέταρτα σε 2 λίτρα νερό με το χυμό λεμονιού... Ξεπλενουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.. Όσο στραγγιζουν εμείς βάζουμε τα 3 μισή ποτήρια νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 5 λεπτά, τραβάμε απ τη φωτια και το αφήνουμε να κρυώσει καλά το σιρόπι... Βάζουμε τα βερίκοκα στο κρύο σιρόπι και τα βράζουμε για 10 λεπτά.. Τραβαμε την κατσαρόλα απ το μάτι και τα αφήνουμε όλο το βράδυ με μια βρεγμένη πετσέτα που θα τη βάλουμε αφού κρυώσει.... Την επόμενη μέρα τα βάζουμε να βράσουν για ένα τέταρτο..... 5 λεπτά νωρίτερα ελενχουμε το σιρόπι μας.... αν είναι έτοιμο τότε η σταγόνα που θα ρίξουμε θα στέκεται αν όχι αφήνουμε λίγα λεπτά παραπάνω... Προσοχή όμως μην αφήσουμε πολύ γιατί θα παραβρασουν και θα γίνει το σιρόπι καραμέλα και το χρώμα του φρούτου θα γίνει σκούρο..
Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό μας και το μαζεύουμε σε βάζα τα οποία έχουμε αποστειρώσει...
Καλη επιτυχία!!!!



0 comments