Λαγός στιφάδο

Λαγός στιφάδο 


Όταν μαγειρεύουμε κυνήγι θέλει οπωσδήποτε μια προεργασία καθότι το κρέας του είναι πιο σκληρό. Θα το μαρινάρουμε και θα το αφήσουμε για 10 ώρες ή ένα βράδυ στη μαριναδα να μαλακώσει και να τραβήξει τα μπαχαρια του. 

Υλικά 

1 λαγός 1,5 με 2 κιλά περίπου 
1 κιλό κρεμμυδάκια για  στιφάδο
2 κρεμμύδια ξερά 
1 φλιτζανακι καφέ μαυροδαφνη 
1 κγ πιπέρι 
2 κγ αλάτι *ή όσο νομίζετε εσείς
5 κόκκους μπαχάρι 
2 φύλλα δαφνης 
1 κσ πελτε 
1 κούπα τριμμένη ντομάτα
1 καρότο κομμένο φετες
1 κούπα ελαιόλαδο 

Μαριναδα 

500 ml κρασί κόκκινο
1 κούπα ξύδι 
2 κγ κόκκους πιπέρι 
1 καρότο σε φέτες 
2 φύλλα δαφνης 
2 κρεμμύδια κομμένα στα 4.

Εκτέλεση 

Το κυνήγι όπως είπαμε θέλει μια προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα. Αν ο λαγός είναι στην κατάψυξη, θα τον βγάλουμε να ξεπαγωσει καλά και μετά θα τον δουλέψουμε . 
Θέλει καλό πλύσιμο με νερό και ξύδι να φύγουν όλες οι τρίχες που έχει. 
Κόβουμε το λαγό σε μερίδες και τον βάζουμε σε μεγάλο μπολ μαζί με τα υλικά της μαριναδας. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα γιατί δεν βυθίζονται όλα τα κομμάτια στη μαριναδα. Θα τον αφήσουμε σκεπασμένο με μεμβράνη για 10 ώρες περίπου  μέχρι να τον μαγειρεύουμε. Καλά είναι να μείνει στο ψυγείο μέχρι να τον φτιάξουμε. 
Βάζουμε τα κομμάτια του λαγού και τη μαριναδα όπως είναι με τα μπαχαρικά τη βράζουμε για 5 λεπτά. (προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε τη βρασμένη μαριναδα στο φαγητό για έξτρα γεύση, εγώ το θεωρώ υπερβολικό οπότε την πέταξα) 
Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε τα κομμάτια του λαγού να σοταριστουν καλά κι από τις δύο πλευρές. Επειδή δεν χωράνε όλα τα κομμάτια με τι μια τα βάζουμε λίγα λίγα,και τα βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα . Ρίχνουμε τα 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα να σοταριστουν με μια πρέζα αλάτι  και προσθέτουμε τα κομμάτια του λαγού σβήνουμε με τη μαυροδαφνη τα μπαχαρικά του τον πελτε,, τη ντομάτα, το καροτοκαι τέλος τα κρεμμυδάκια. Σε εκείνο το σημείο ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας περίπου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου . Δεν ανακατεύουμε καθόλου το φαγητό μας γιατί θα διαλυθούν τα κρεμμυδάκια.

             Καλή επιτυχία !!!!

0 comments