Κρουασάν αλμύρα και γλυκά με ζύμη βουτύρου
Γίνονται πολυ εύκολα, ολα με το χέρι ανακάτεμα, δίπλωμα λίγες φορές τη ζύμη, ανοίγεις γεμίζεις και ψήνεις. Τοσο απλά και στο τσακ μπαμ έτοιμα
Υλικά
500 γρ αλεύρι
2κγ μπεικιν
200 γρ γιαούρτι
200 γρ γιαούρτι
100ml φρέσκο γάλα
100 γρ βούτυρο
3 κσ ηλιέλαιο
1 μέτριο αυγό
1/4 κγ αλάτι
1/2 κγ ζάχαρη
Γέμιση αλμυρή
1 κούπα τριμμένο κασέρι ημισκληρο ή άλλο της αρεσκείας σας
Γέμιση γλυκιά
4 κσ πραλινα φουντουκιού
Εκτέλεση
Σε μπολ βαζουμε το βούτυρο παγωμένο απ το ψυγείο και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε το γάλα, το ηλιέλαιο, το αυγό, ζάχαρη και αλάτι
Ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας να ενωθουν ολα τα υλικά και να μαλακώσει λιγο το βούτυρο
Σε ενα μπολ έχουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το μπεικιν. Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα αλευριου στο υγρό μείγμα. Ανακατεύουμε καλά παντα με το χέρι μας μεχει να μην κολλάει το ζυμαράκι μας. Με ενα πλάστη ανοίγουμε φύλλο και το διπλώνουμε στη μέση
Ανοίγουμε ξανά το φύλλο και διπλώνουμε ξανά. Κανουμε το ίδιο άλλες δύο φορές και διπλωμένο οπως είναι το αφηνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο
Βγάζουμε και ανοίγουμε ξανα φύλλο αυτη τη φοράσσε στρογγυλό σχήμα και αρκετά μεγάλο σε διάμετρο.
Με ενα μαχαίρι χωρίζουμε στα 16 ή 18 και σε καθε κομμάτι ρίχνουμε κασέρι ή πραλινα
Κλείνουμε και τοποθετούμε τα κρουασάν σε ταψί με λαδόκολλα. Απο πςνω πασπαλίζουμε με γραβιέρα τριμμένη στα αλμύρα και σουσάμι στα γλυκα.
Ανοίγουμε τπ φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα και ψηνουμε για 15 περίπου λεπτά ή μεχει να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Μπορούμε να αντικαταστησουμε το βούτυρο μς μαργαρίνη και για γέμιση να βάλουμε τυρί φέτα ή αλμύρα με ζάχαρη και κανέλα ή να φτιάξουμε μια κρέμα ζαχαροπλαστικής και να γεμίσουμε τα κρουασάν μας.
1 comments
Το γιαούρτι δεν το αναφέρετε στην εκτέλεση της συνταγής.
ΑπάντησηΔιαγραφή