Φανουρόπιτα

 




Παραδοσιακό γλυκό, νηστίσιμο κεικ, προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία. Δεν περιέχει βούτυρο, είναι ένα κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν. Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, που ήταν μια αμαρτωλή γυναίκα πολύ σκληρή με τους φτωχούς.


Υλικά 


350 γρ αλεύρι φαρινα 
1 κγ σόδα 
300 γρ ζάχαρη 
95 ml ηλιέλαιο 
25 ml κονιάκ
300  ml χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα 
70  γρ σταφίδες 
70 γρ καρύδι χοντρόκοπανισμένο
1 κγ κανελογαρυφαλο 



Εκτέλεση 


Βάζουμε τις σταφίδες σε λίγο νερό να μουλιασουν και να μαλακώσουν,  έτσι δεν θα καθησουν στον πάτο καθώς θα ψήνεται το κέικ. 

Σε ένα μπολ ρίχνουμε κοσκινισμενα το αλεύρι   τη ζάχαρη, , το κανελογαρυφαλο.

 Σε ένα βάθη μπολ ρίχνουμε τα υγρά,δηλαδή το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι,το κονιάκ και ρίχνουμε μέσα το ξύσμα και τη σόδα να αφρισει. Ενώνουμε υγρά και στερεά και τέλος ρίχνουμε τους καρπούς και ανακατεύουμε με να κουτάλι. Λαδώνουμε και αλευρωνουμε ένα ταψάκι 35×28 ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για 40 με 45 λεπτά. 




0 comments