Γκούλας


 
Γκούλας

Η παραδοσιακή σούπα της Ουγγαρίας γίνεται με μόνο μοσχάρι κρέας ή μοσχάρι και χοιρινό μαζί, λαχανικά και φυσικά πάπρικα που είναι το μπαχαρικό τους. Η λέξη Γκούλας σημαίνει βοσκός. 

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι ελιά ή σπάλα κομμένο κομμάτια 

3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα φετες

2 σκελίδες σκόρδο κομμένες φετάκια

500 γρ πατάτες baby κομμένες στη μέση 

3 καρότα σε φέτες 

1κσ πελτέ 

1 litro ζωμό βοδινού 

2 ποτήρια κόκκινο κρασί 

Αλάτι

πιπέρι

γλυκιά πάπρικα. 

100 ml Ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

Αλεύρι για το κρέας 

Εκτέλεση 

Σε βαθιά κατσαρόλα  προσθέτουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε μέχρι να πιάσουν κρουστά. 

Τα βγάζουμε σε πιατέλα και στο ίδιο λάδι προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σκόρδο, τα καρότα και τις πατάτες, αφήνουμε λίγα λεπτά να γυαλίσουν και ρίχνουμε ξανά το κρέας, ρίχνουμε τον πελτέ ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. 

Προσθέτουμε το ζωμό, αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά, τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

 Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1μιση ώρα περίπου ή λίγο παραπάνω μέχρι δηλαδή να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό. Θα πρέπει να είναι πηχτή η σούπα.

Αν βράσετε στη χύτρα ο χρόνος βρασμού θα είναι λιγότερος. Περίπου 20 λεπτά με κλειστή χύτρα. Αφού ανοίξουμε τη χύτρα, θα βράσουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει το φαγητό..



0 comments