Vegan Παστίτσιο με σάλτσα μελιτζάνας

 


Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια πέννες 

2κσ ελαιόλαδο 

Σάλτσα μελιτζάνας 

1/ 4 κούπας ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια

3 φρέσκα κρεμμύδακια 

2 σκελίδες σκόρδο 

1 πιπεριά κόκκινη Φλώρινης 

1 κιλό μελιτζάνες 

2 κούπες τριμμένη ντομάτα

2 κσ πελτε

Αλάτι πιπέρι

Θυμάρι

Ελάχιστο μπαχάρι τριμμένο

1  κούπα ζωμό λαχανικών 

Μπεσαμέλ 

1000 ml γάλα vegan

100 γρ αλεύρι 

6 κσ Βιτάμ

1 /4 κγ μοσχοκάρυδο

1/2 κγ Αλάτι

1/2 κούπα τριμμένο κασέρι νηστίσιμο

Εκτέλεση 

1️⃣ Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 8 λεπτά, σουρώνουμε, ξεπλένουμε και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο όσο είναι ζεστά. Ρίχνουμε 3 κσ απ τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.

2️⃣ Καθαρίζουμε τη φλούδα απ τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και τις τρίβουμε σε τρίφτη. 

3️⃣ Σε ένα σκεύος ρίχνουμε το λάδι , προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το φρέσκο κρεμμύδακι,νσ σοταριστουν για λίγο μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε την τριμμένη μελιτζάνα, την πιπεριά και το σκόρδο και μια πρέζα αλάτι, σωταρουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτε, το ζωμό και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15  λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε το μαϊντανό κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

4️⃣ Η σάλτσα μας δεν πρέπει να έχει καθόλου υγρά. Αν δούμε ότι έχει υγρά βράζουμε λίγο ακόμα .

 Ετοιμάζουμε τη μπεσαμελ:

5️⃣ Σε ένα σκεύος βάζουμε το γάλα με το αλεύρι κοσκινισμενο και ανακατεμένο καλά με έναν αυγοδάρτη να μην σβολιασει. Το βάζουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμελ . Τέλος προσθέτουμε το βιταμ, αλάτι και μοσχοκάρυδο και το νηστίσιμο κασέρι τριμμένο.

6️⃣ Σε ένα ταψί ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια και προσθέτουμε από πάνω την σάλτσα , ρίχνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια, ανακατεύουμε και τέλος απλώνουμε τη μπεσαμελ σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε τριμμένη φρυγανιά .

7️⃣ Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή έως ότου πάρει η μπεσαμελ μας ρόδινο χρώμα.

*Αντί για γάλα vegan μπορείτε να βάλετε απλά νερό κρύο και στο τέλος να ανακατέψτε 3 κσ τριμμένη φρυγανιά.


0 comments