Μελιτζανάκια τουρσί




'Ίσως το ποιο μπελαλίδικο τουρσί τόσο ως προς την προετοιμασία των υλικών αλλά και ως προς τη διαδικασία και ειδικά στο γέμισμα με το χέρι και στο δέσιμο ένα προς ένα τα μελιτζανάκια. Το αποτέλεσμα όμως μετράει και χαλάλι η κούραση και η ορθοστασία

ΥΛΙΚΑ: 

✔️15 μικρές μελιτζάνες

✔️15 κλωνάρια σέλινο(ένα μεγάλο κλωνάρι για κάθε μελιτζάνα)

✔️1/2 ματσάκι φύλλα σέλινο ψιλοκομμένο 

✔️3-4 καρότα ψιλοκομμένα 

✔️4 σκελίδες σκόρδο 

✔️1 ματσάκι μαϊντανό 

✔️3 πιπεριές κέρατο 

✔️2 πιπεριές φλωρίνης

✔️1 καυτερή πιπεριά

✔️1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό 

✔️3 ποτήρια νερό 

✔️1 1/2 ποτήρια ξύδι λευκό 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1️⃣ Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά μας και τ αφήνουμε να στεγνώσουν. Αφαιρούμε από τις μελιτζάνες τα κοτσάνια με προσοχή και με ένα μαχαίρι, χαράζουμε σε μήκος ώστε να δημιουργήσουμε μία ¨τσεπούλα¨.

2️⃣ Βάζουμε στη κατσαρόλα το νερό, το αλάτι και το ξύδι και μόλις πάρει βράση ,ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις ζεματάμε για 4 λεπτά. Τις κρατάμε εντελώς βυθισμένες βάζοντας ένα πιάτο, ώστε να μην αποκτήσουν καφετί κηλίδες

3️⃣ Τις βγάζουμε από το ξυδόνερο και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό.Στο ίδιο νερό ζεματάμε για 4 λεπτά τα κλωνάρια το σέλινο και εν συνεχεία το καρότο.  Σβήνουμε το μάτι ,τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.

4️⃣ Σε ένα μπολ ή λεκανάκι προσθέτουμε, αφού τα έχουμε ψιλοκόψει, τα φυλλαράκια σέλινο, το σκόρδο, το μαϊντανό τις πιπεριές και προσθέτουμε και το ζεματισμένο καρότο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ή με το χέρι ώστε να  αναμιχθεί καλά η γέμιση με τα λαχανικά.

5️⃣ Παίρνουμε μία μία τις μελιτζάνες ,τις γεμίζουμε γενναιόδωρα, πάντα με το χέρι, και τα δένουμε με από ένα κλωναράκι σέλινο σφιχτά γύρω-γύρω και τα στοιβάζουμε ένα- ένα σε πιατέλα ή σε ευρύχωρη λεκάνη.

6️⃣ Αφού τελειώσουμε τα μελιτζανάκια τα τοποθετούμε σε στρώσεις σε πλαστικό δοχείο ή μεγάλο ευρύχωρο γυάλινο βάζο και καλύπτουμε με την άλμη. Το ξιδονερο με το αλάτι που βρασαμε όλα τα λαχανικά,αυτή είναι η άλμη.Προσέχουμε ώστε η άλμη να είναι χλιαρή, ειδικά εάν χρησιμοποιήσουμε πλαστικό δοχείο, διότι η καυτή θα το λιώσει.

7️⃣ Βιδώνουμε το καπάκι και περιμένουμε μέχρι το τουρσί μας να είναι έτοιμο.Αυτό θα το διαπιστώσουμε από την άλμη η οποία μετά από μια εβδομάδα περίπου από θολή που ήταν στην αρχή θα γίνει διαυγέστερη (1 εβδομάδα περίπου). Σερβίρουμε με τσιπουράκι και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο.

Συνταγή-φωτογραφίες Γιάννης Αραμπατζής

0 comments