Λαζάνια με κιμά

 



Υλικά 

Για τη σάλτσα μπολονεζ 

✔️ 700 γρ κιμάς

✔️ 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε κύβους 

✔️ 1/4 κούπας ελαιόλαδο 

✔️ 1 σκελίδα σκόρδο 

✔️ 1 καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη 

✔️ 2 κσ σέλερι ψιλοκομμένο

✔️ 1 κσ πελτέ 

✔️ 2 κούπες ντομάτα τριμμένη 

✔️ 1 φύλλο δάφνης 

✔️ 1 /4 κούπας κρασί κόκκινο 

✔️ Αλάτι - πιπέρι 

✔️ 2 κσ μαϊντανό τριμμένο ή θυμάρι 

✔️ 1 πρέζα μπαχάρι 

✔️ 1 πρέζα κανέλα 

✔️ 1 ποτήρι ζωμό βοδινού 

✔️ Λίγα φυλλα φρέσκιας ρίγανης 

Για τη μπεσαμέλ 

✔️1 ltr φρέσκο γάλα
✔️100 γρ αλεύρι 
✔️70 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη 
✔️2 κρόκους αυγού
✔️Αλάτι - πιπέρι - μοσχοκάρυδο
✔️50 γρ τριμμένη μοτσαρέλα

Για τα λαζάνια 

✔️500 γρ λαζάνια 

✔️250 γρ τριμμένη μοτσαρέλα

✔️100 γρ τριμμένη παρμεζάνα 

Εκτέλεση 

Για τη σάλτσα μπολονέζ 

1️⃣ Σε αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι,το σκόρδο,το καρότο και το σέλερι, προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε σπάζοντας τον σε σβολους με ενα πιρούνι. Αφήνουμε για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα και το ζωμό και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Κατά προτίμηση σε κλειστό καπάκι. 
Όσο περισσότερο σιγοβράζουμε τον κιμά τόσο πιο νόστιμη γίνεται η σάλτσα. 
Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό ή το θυμάρι. 

Για τη μπεσαμέλ 

1️⃣Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το αλεύρι και με ενα σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Βάζουμε το μείγμα σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει. Τραβάμε στην άκρη και προσθετουμε το βούτυρο να λιώσει, αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο. Μέχρι εδώ εχουμε μπεσαμέλ. Με την προσθήκη αυγου και τυριών έχουμε την κρεμα μορνε. Προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύουμε και τέλος τα τύρια. 
Μ αυτό τον τρόπο δεν σβολιαζει η κρέμα. 

Στήσιμο φαγητού 

1️⃣ Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αέρα. Σε ένα μέτριο ταψί λαδώνουμε με ένα πινέλο και απλώνουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ . Από πάνω στρώνουμε μια σειρά από λαζάνια,χωρίς να αφήσουμε κενά.

2️⃣ Με μια κουτάλα απλώνουμε μια γενναία ποσότητα κιμά και με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ . Από πάνω πασπαλίζουμε τριμμένο 

3️⃣ Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία .. Λαζανια,κιμά,μπεσαμέλ και τριμμένο τυρί . Μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

4️⃣ Από πάνω θα απλώσουμε την μπεσαμέλ που έμεινε (φροντίζουμε να κρατήσουμε μια κουτάλα της σούπας και παραπάνω να απλώσουμε πάνω πάνω .

5️⃣ Τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και πιπέρι.Ψήνουμε για μισή ώρα στους 170 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αέρα.


0 comments