Αφράτα τσουρεκια

ΑΦΡΑΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ



ΥΛΙΚΑ

300γρ ζάχαρη
 160γρ βούτυρο
 200γρ γάλα χλιαρό 
 70γρ μαγιά νωπή ή 3 φακελάκια ξερή
 3 μέτρια αυγά
 700γρ αλεύρι για τσουρέκια 
2 κγ μαχλεπι 
2 κγ κακουλε 
1πρεζα αλάτι 
Έξτρα 2 κσ βούτυρο
 Αλείφουμε 1 αυγό 1 κσ νερό

ΕΚΤΈΛΕΣΗ 

Ξεκινάμε τα τσουρέκια μας πρώτα πιάνοντας το προζύμι,ενεργοποιούμε τη μαγιά δηλαδή. 
Σε ένα βάθη σκεύος ρίχνουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα να λιώσει, ρίχνουμε λίγο αλεύρι να γίνει χυλός και 1/4 κγ ζάχαρη. 
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει. 
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε πολύ καλά για αρκετά λεπτά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα.
 Χαμηλώνουμε την ένταση, ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά τα αρωματικά και τέλος σιγά σιγά το αλεύρι και το αλάτι.
 Εδώ βάζουμε το γάντζο να ανακατέψει ή τα διπλώνουμε με το χέρι ώστε να πετύχουμε τις ίνες που πρέπει να έχει το τσουρέκι. Όσο περισσότερο δουλεύουμε τη ζύμη τόσο περισσότερες ίνες δημιουργούμε. 
Αν τα ανακατέψουμε στο γάντζο θα τα βάλουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 8 με 10 λεπτά. 
Βγάζουμε το ζυμάρι και το γυρίζουμε σε βάθη μπολ ή μια λεκάνη που θα την αλείφουμε με λίγο βούτυρο. 
Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. 
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας φουσκωμένη, χωρίζουμε σε ίσα μέρη, κάνουμε πλεξούδες και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για μισή ώρα ακόμα να φουσκώσουν. 
 Προθερμενουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις. Αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό αραιωμένο σε λίγο νερό και τα ψήνουμε για 35 περίπου λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. 
Οταν κρυώσουν καλά μπορούμε να τα τυλίξουμε με μεμβράνη. Κρατάνε αρκετές μέρες αφράτα εκτός ψυγείου.

0 comments