Λαγάνα







Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας. Με τα χρόνια όμως έγιναν πολλές αλλαγές και ο αζυμος άρτος έγινε ζύμη ψωμιού με μαγιά ή προζύμι. 
Μεγάλης Σαρακοστή

ΛΑΓΑΝΑ

Για 2 λαγανες

Υλικά

500γρ αλευρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι μαγιά
2 κ.σ . ζάχαρη
1 κ.γ αλάτι
1 1/2 κούπα νες νερό (περίπου 320 ml)
1 ποτήρι νερό με 3 κ.σ . ζάχαρη που θα χρειαστούμε για επάλειψη
1 κούπα σουσάμι

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ στο γάντζο ζυμώνουμε ολα τα υλικά για 4 λεπτά ...Θέλουμε ένα ζυμάρι απαλό και αφράτο...
Αφήνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει περίπου 1 ωρα.
Παίρνουμε το ζυμάρι μας και το χωρίζουμε στη μέση και με τα χέρια μας και λίγο αλευρακι ανοίγουμε δύο μακρόστενες λαγανες..Αλευρώνουμε καλά ενα ταψί με λαδόκολλα ,και με ενα πινέλο περνάμε τη μια πλευρά της λαγάνα με ζαχαρονερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι ,με προσοχή αφήνουμε τη λαγάνα στη λαδόκολλα με την ζαχαρομενη πλευρά απο κατω,κάνουμε το ιδιο και απο την πάνω πλευρά με ζάχαρο νερό και σουσάμι . ψήνουμε αμέσως στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου .

Καλή επιτυχία!!!!










0 comments