Αφρατα τσουρέκια!


  Τσουρέκια


Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο....Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι, στην Αρμενία chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac και στην Τουρκία çörek..
Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι, γλυκό ψωμί το οποίο παρασκευάζεται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.... το τσουρέκι ονομάζεται λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο.
Το σχήμα του τσουρεκιού ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής,Πλεξούδα,Κουλούρα,Μπάλα
    Τα υλικά που χρησιμοποιούμε συνήθως ειναι βούτυρο γάλακτο, βούτυρο αγελάδας,φρέσκο γάλα, ζάχαρη, αυγά,μαχλέπι,μαστίχα τριμμένη,νερό χλιαρό,μαγιά νωπή,αλεύρι και αμύγδαλο για την επιφάνεια.Το τσουρέκι παρασκευάζεται με την προσθήκη αρωματικών υλικών όπως η μαστίχα η οποία αποτελεί ρητίνη από το μαστιχόδεντρο (Pistacia lentiscus, var. Chia),το μαχλέπι το οποίο αποτελείται από αρωματικό μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους της άγρια κερασία, το οποίο ονομάζεται (μαχλέπι|Μαχλέπι),κάρδαμο και βανίλια.
https://el.wikipedia.org.

Τα δικά μου τσουρέκια ή λαμπροκούλουρα...ισως τα πιο νόστιμα κι αφράτα τσουρέκια που εχώ φάει ποτε.Τη συγκεκριμένη συνταγή είναι της Βεφας  με πολλές παραλλαγές δικές μου, την εχω και τη φτιάχνω πάνω απο 16 χρόνια.....

Υλικά

2 κιλά αλεύρι δυνατό ή αλεύρι για τσουρέκια
200γρ νωπή μαγιά
340 ml νερό χλιαρό
800 γρ ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού μαχλεπι
2 κουταλάκια γλυκού κακουλε
8 αυγά μέτρια
230 ml γάλα (το αφήνουμε για λίγο έξω απο το ψυγείο )
350 γρ βούτυρο αγελαδινό (ζεστό )
επάλειψη
2 κρόκους αυγού
ελάχιστο νεράκι
αμύγδαλο φίλε


Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε λίγο αλεύρι 3 με 4 κουταλιές περίπου να κάνουμε εναν πηχτό χυλό ,
το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει (θέλει πάνω απο μισή ώρα)
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη ,το γάλα ,τα αρωματικά και τα αυγά
και χτυπάμε λίγο με το μίξερ ισα να ανακατευτούν τα υλικά μας.
Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στη λεκάνη με τα ανακατεμένα υλικά και ανακατεύουμε με το χερι μας να ενωθούν όλα μαζί,
,ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και κάνουμε διπλώματα ,απο πάνω και προς τα μέσα πάντα, ώστε να πετύχουμε τις ίνες που πρέπει να έχει το τσουρέκι μας.
(ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ),
θέλει λιγη ωρα δίπλωμα η ζύμη μας,ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ..... Πιστέψτε με τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσει. Στη συνέχεια παίρνουμε το ζεστό βούτυρο με τα χέρια μας
και συνεχίζουμε τα διπλώματα μέχρι να τελειώσει το βούτυρο . δεν περιμένουμε να απορροφηθεί το βούτυρο για να ρίξουμε το επόμενο ,όσο φουσκώνει η ζύμη μας θα τραβάει και το βούτυρο . η ζυμη μας με το βούτυρο θα ειναι κάπως υγρή αλλα δεν μας πειράζει είπαμε ...οσο φουσκώνει την τραβάει.
Εδώ τώρα θέλει υπομονή ,αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 4 ώρες και πάνω. Μπορούμε να τα αφήσουμε και όλη τη νύχτα, είναι ακόμα καλύτερα.
Μετά το 4ωρο χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ισα κομμάτια και τα πλάθουμε  πλεξούδες τις βάζουμε στο ταψί και  αφήνουμε σκεπασμενεςγια 3 τέταρτα να
φουσκώνουν ξανά πριν τα ψήσουμε... προθερμαινουμε το φούρνο στους 180  βαθμούς ανάλογα το φούρνο .πριν τα φουρνισουμε τα αλειψουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό .απα πάνω ρίχνουμε λίγο αμύγδαλο ή σουσάμι
Ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμους για 30 με 35 λεπτακια ανάλογα με το μέγεθος τα μικρότερα σε σχήμα τσουρέκια θέλουν λιγότερη ώρα περίπου 20 με 25 λεπτα
Η συνταγή βγάζει 6 μεγάλα ή 8 μεσαία τσουρέκια. Καλή επιτυχία!!!

Διαβάστε περισσότερα: https://mpachari-kai-kanela.webnode.gr/news/paschalina-tsoyrekia/














2 comments

  1. Καλημέρα πολύ ωραία συνταγή Μπράβο... Είναι τέλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα σας απο κυπρο ειμαι μπορω να βαλω αλεύρι ζαχαροπλαστηκης αντι αλευρι για τσουρέκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή