Ζύμη για μπριος.
Το ζυμαράκι θα το λατρέψετε, γίνεται γλυκό κι αλμύρο.. Αν στην αρχική ζύμη προσθέσουμε από μισό κγ μαχλεπι και κακουλε κάνουμε υπέροχα τσουρέκια... Αν ανοίξουμε φύλλο σαν πίτσα και κόψουμε τριγωνακια έχουμε αφρατα κρουασάν...Τόσο εύκολα που θα ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.
Υλικά :
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
80 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 κσ ζάχαρη
250 γρ γάλα χλιαρό
1 μέτριο αυγό + 1 ασπράδι
Για να αλείψουμε
1 κρόκος αυγού
2 κσ γάλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα τη μαγιά, μια πρέζα ζάχαρη, 2 κσ αλεύρι και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε για 5 με 7 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.Στον κάδο του μίξερ με το γάντζο προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα με τη μαγιά που έχει αρχίσει να ενεργοποιείται, το ολόκληρο αυγό και το ασπράδι, τον κρόκο δεν τον πετάμε .
Χτυπάμε να ενωθούν τα υλικά για λιγα λεπτά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι ενώ συνεχίζουμε με το γάντζο να χτυπάμε.
Θα δούμε πως αρχίζει να σφίγγει το ζυμάρι. Εδω ρίχνουμε το βούτυρο και χτυπάμε για λίγο, ίσα ίσα να τραβήξει το βούτυρο.
Κλείνουμε και δουλεύουμε λίγο το ζυμαράκι με τα χέρια, ίσως να κολλάει λίγο στα χέρια, δεν βάζουμε άλλο αλεύρι γιατί θα σφίξει το ζυμάρι και δεν θα έχουμε το αφράτο που θελουμε. Ίσως όμως η κάθε μάρκα αλεύριου να διαφέρει. Αν δούμε ότι το δουλεύουμε και κολλάει πολύ στα χέρια, ρίχνουμε λίγο ίσα ίσα να ξεκολλήσει το ζυμάρι απ τα χέρια μας. Θέλουμε μια ζύμη εύπλαστη και ελαφρά κολλώδης.
Το βάζουμε σε ενα μεγάλο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 3 τέταρτα περίπου να διπλασιαστεί σε όγκο..
Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι με την παλάμη μας και κόβουμε ίσα κομμάτια.
Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε με τα χέρια μας να απλωθεί σαν ενα πιατάκι του γλυκού. Σε κάθε κομμάτι που ανοίξαμε ρίχνουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας στο κέντρο και κλείνουμε σαν μπαλάκι.
Τα τοποθετούμε αραιά σε ενα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά πριν τα φουρνίσουμε.
Αλείφουμε με τον κρόκο που κρατήσαμε αφού τον αραιώσουμε με 2 κσ γάλα..
Ψήνουμε στους 180 βαθμους σε αέρα για 15-20 λεπτά.
Μπορούμε να τα κάνουμε σκέτα σαν ψωμάκια για σάντουιτς.
Για γλυκιά γέμιση βάλτε τη μερέντα ή τη μαρμελάδα σε κουταλιές σε ένα πιάτο, παγώστε στην κατάψυξη και βάλτε το κάθε κομμάτι στο κέντρο του κομματιού που ανοίξατε και κλείστε μπαλάκι.
Για αλμυρή γέμιση ελάχιστη φέτα στο κέντρο ή ζαμπόν κασέρι.
0 comments