Ζαχαρωτά.

Όταν ήμουν μικρή στο κυλικείο του σχολείο είχαν κάτι γλυκά ψωμάκια πασπαλισμενα μέ ζάχαρη, πολύ αφράτα, τα λέγαμε ζαχαρωτά. Πηγαίναμε στο πρώτο διάλειμμα να τα πάρουμε γιατί γινόταν αμέσως ανάρπαστα... Ήταν σε σχήμα μικρής φρατζολας.. Βρήκα μία συνταγή κι είπα να τα δοκιμάσω.. Πιστεύω πως πλησίασα αρκετά στα ζαχαρωτά των παιδικών μου χρόνων...


Υλικα

230ml γάλα
60γρ άχνη ζάχαρη
1 αυγό
500γρ αλεύρι
25γρ νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
100γρ βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη 
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στον καδο του μιξερ, το αυγό ,το γάλα,τη ζάχαρη τη μαγιά το βούτυρο και σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη .Θελει περιπου 3 με 4 λεπτα ζυμωμα.Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου. Οταν διπλασιαστεί σε όγκο και πάνω στον πάγκο μας ανοίγουμε με τον πλάστη χοντρό φύλλο περίπου οσο ενα δάχτυλο και με ενα ποτήρι ή στρογγυλο τσερκι κόβουμε σε σχήμα στρογγυλου λουκουμά ή μικότερο ,μπουκιτσες δηλαδη,οπως στη φωτογραφια .Τα βάζουμε σε ταψι οπου εχουμε στρωσει λαδοκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώνουν για ένα τέταρτο περίπου .
Τα ψήνουμε12 με 15 λεπτά ,αναλογα με το σχήμα που θα τους δώσουμε .Μόλις τα βγάλουμε απ το φούρνο και ζέστα καθώς ειναι τα ρίχνουμε 
λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη
Η ζύμη βγάζει περιπου 20 ζαχαρωτα .

0 comments