Τις προηγούμενες μέρες ετοιμάσαμε το προζύμι μας απ το βασιλικό που πήραμε απ τα χέρια του Ιερέα στη γιορτή της Υψωσεως του Τιμίου Σταυρου.
Φτιάξαμε το προζύμι μας για τα προσφορά... Ας δοκιμάσουμε όμως να φτιάξουμε και ψωμάκι...
Μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια και ψωμί της γιαγιάς που έβγαινε ζεστό απ το ξυλοφουρνο...
Υλικά
Θα χρειαστούμε για ένα καρβέλι 1200 γρ2 κούπες απ το προζύμι του βασιλικού
800 γρ αλεύρι γοχ
400 ml νερό
1κγ αλάτι
Εκτέλεση
Απ το προηγούμενο βράδυ βγάζουμε το προζύμι μας που το φιλάμε στο ψυγείο..Παίρνουμε το 1/3 και υο αναπιανουμε με αλεύρι και χλιαρό νερό. Το αφήνουμε όλη νύχτα εκτός ψυγείου να φουσκώσει. Το υπόλοιπο το αφήνουμε στο ψυγείο όπως το είχαμε.
Την επόμενη μέρα το πρωί το προζύμι μας θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο σκεύος, ρίχνουμε και το αλάτι και το νερό και το φουσκωμένο προζύμι. Ζυμώνουμε αρκετή ώρα ώστε να πετύχουμε αφράτο ζυμάρι που δεν θα κολλάει στα χέρια μας, αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή αλεύρι. Μπορούμε να το ζυμώνουμε και στον κάδο του μίξερ με το γάντζο.
Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο το πλάθουμε σε στρογγυλό καρβέλι το βαζουμε σε ταψί με λαδοκολλα ή αλείφουμε το ταψί με ελάχιστο λάδι και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει. Θέλει περίπου 4 ώρες.
Αρκετές αλλά το αποτέλεσμα πιστέψτε με θα μας δικαιώσει...
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 πάνω κάτω αντιστάσεις για 45 με 50 λεπτά.
Καλη επιτυχία!!!!
Tips. Αν δεν θέλουμε να περιμένουμε τόσες ώρες θα βάλουμε στο αλεύρι μας 1/2 φακελάκι ξερή μαγιά, και το ψωμί μας θα φουσκώσει σε 1 ωρα. Δεν θα χάσει τη γεύση του προζυμιου όμως.Εγώ έριξα μαγιά, δεν μπορούσα να περιμένω τόσες ώρες.
Απ το ζυμάρι που φούσκωσε κρατάμε ένα κομμάτι και το φυλάμε για επόμενο ζύμωμα.
0 comments