Καβουρμάς με αυγά.







 Καβουρμάς με αυγά 


Προέρχεται από τον Πόντο, και το όνομά του από το τούρκικο kavurma που σημαίνει καβουρδίζω, η συνταγή αυτή  συνηθίζεται περισσότερο στη Θράκη και κατάγεται από πολύ παλιά. Γίνεται με πολλά είδη κρεάτων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της περιοχής: μοσχάρι, βουβάλι, πρόβατο ή κατσίκι. Το κρέας αλατίζεται αρχικά για να στεγνώσει και κατόπιν μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά με μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κανέλα, γαρύφαλο) και σιγοκαβουρδίζεται με λίπος. Κατόπιν διατηρείται σε δοχεία σκεπασμένο με το λίπος του (στα σπίτια) ή συσκευάζεται σε κυλινδρικό σχήμα. Ο καβουρμάς έχει συμπαγή υφή και κόβεται σε φέτες. Πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο αλλαντικό, εξαιρετικός μεζές για τσίπουρο ή κρασί.
Εμεις θα τον φτιάξουμε στο τηγάνι με αυγά. 

Υλικά 

1 φέτα καβουρμά 
Ελάχιστο λάδι 
Πιπέρι 
3 αυγά 

Εκτέλεση 

Ανοίγουμε τη συσκευασία και σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και τη φέτα του καβουρμά. Ανοίγουμε το μάτι σε χαμηλή φωτιά και σπάμε με το πιρούνι τη φέτα να απλωθεί στο τηγάνι. 
Τσιγαρίζουμε για λίγο, περίπου 2 με 3 λεπτά και με το πιρούνι μας ανοίγουμε φωλιές. Σε κάθε άνοιγμα ρίχνουμε από ένα αυγό και αφήνουμε μέχρι να ψηθεί το αυγό. Τέλος ρίχνουμε πιπέρι και σερβίρουμε. Αλάτι δεν ρίχνουμε γιατί είναι ήδη αλμυρό.
Σερβίρετε με φρυγανισμενο ψωμί.
Εξαιρετικός μεζές για κρασί ή τσίπουρο. 
Μπορούμε να τσιγαρίσουμε λίγη πιπεριά σε ροδέλες και  στη συνέχεια τον καβουρμά, να σβήσουμε με λίγο τσίπουρο και τέλος τα αυγά. Εξίσου νόστιμο.


Προσθήκη λεζάντας


0 comments