Μαρεγκες. Μπεζέδες

Μαρέγκες







Η μαρέγκα (από το ιταλικό meringa ή το γαλλικό meringue) είναι αφρώδες γλύκισμα, αποτελούμενο από ζάχαρη (άχνη ή κρυσταλλική) και ασπράδι αυγού. Είναι βασικό συστατικό της ζαχαροπλαστικής, αλλά και της μαγειρικής, κυρίως της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας. Στο μείγμα της μαρέγκας συχνά προστίθεται κάποιος όξινος παράγοντας, όπως κρεμόριο, λεμόνι ή ξύδι, ενώ ενίοτε χρησιμοποιείται και άνθος αραβοσίτου (κορν φλάουρ) ή ζελατίνη για την καλύτερη διατήρηση της ομοιογένειας. Στις μέρες μας η χρήση κάποιου τεχνητού χρώματος δεν είναι σπάνια, με κυρίαρχα χρώματα το ροζ, το γαλάζιο και το κίτρινο. Η μαρέγκα χρησιμοποιείται τόσο ωμή, όσο και σε ψητή μορφή, αναλόγως το γλύκισμα και την επιθυμητή υφή του: στην ωμή του μορφή χρησιμοποιείται ευρέως για τη διακόσμηση κέικ και ταρτών (τούρτα βανίλια, λεμονόπιτα), ενώ οι ψητές μαρέγκες αποτελούν παραδοσιακό γλύκισμα κεράσματος σε γάμους. Από διατροφικής σκοπιάς, η μαρέγκα θεωρείται ένα από τα «υγιεινότερα» γλυκά, καθώς δεν περιέχει λιπαρά, αλλά υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεΐνης και υδατανθράκων.


Πηγή vikipedia

Υλικά



6 ασπράδια αυγών
240 γρ ζάχαρη
240 ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση


Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο και το ταψί με λαδόκολλα Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς. Τα αυγά τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες εκτός ψυγείου . Προσοχή στο χώρισμα. Δεν πρέπει να πέσει ίχνος κρόκους.
Βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι στον κάδο του μίξερ και στην μεσαία ταχύτητα αρχίζουμε να χτυπάμε.Όταν το μείγμα μας αρχίζει να γίνεται κρεμωδες τότε ρίχνουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά και σε πολλές δόσεις. Χτυπάμε αρκετά λεπτά μέχρι το μείγμα να αποκτήσει γυαλάδα Τότε ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα ίσια να ανακατευτεί η άχνη . Αν θέλουμε να χρωματίσουμε τις μαρέγκες ρίχνουμε το χρώμα της αρεσκείας μας και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε .
Με ένα κορνε φτιάχνουμε ροζέτες και τις ψήνουμε αμέσως να μην χάσουν τον όγκο τους στους 100 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα περίπου . Είναι έτοιμες όταν έχουν στεγνώσει και ξεκολλάμε εύκολα από τη λαδόκολλα. Αν θέλετε από πάνω ρίξτε χρωματιστά καραμελακια .
Για τη συνταγή εμπιστεύτηκα την Αργυρώ και τον Πετρετζικη


2 comments

  1. καλημερα ωραια συνταγη ευχαριστουμε. ηθελα να ρωτησω στον φουρνο βαζουμε ενα ενα ταψι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει μισό κιλό ζάχαρη και το ονομάζετε υγιεινή συνταγή επειδή δεν έχει λιπαρά ; Είναι επικυνδινο αυτό που γράφετε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή