Τσουρέκια


Tσουρέκια











Υλικά
Προζύμι

150 ml νερό χλιαρό

60 γρ νωπή μαγιά

100 γρ αλεύρι για τσουρέκια

------------

710 γρ αλεύρι για τσουρέκια 

3 αυγά

300 γρ ζάχαρη

160 ml γάλα χλιαρό

1 κγ μαχλεπι

1 κγ κάρδαμο (κακουλέ)

170 γρ βούτυρο

--------------

1 αυγό

1 κγ γάλα

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα υλικά μας πάνω στον πάγκο εργασίας . Μετράμε ακριβώς το αλεύρι. Τα αυγά και το βούτυρο θα τα βγάλουμε πολύ νωρίτερα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Το γάλα το ζεσταίνουμε ελαφρά ίσια δηλαδή να έρθει κι αυτό σε θερμοκρασία δωματίου.

Θα χρειαστεί ένα μίξερ με κάδο.

Βάζουμε σε ένα σκεύος το χλιαρό νερό και τη μαγιά να διαλυθεί, ρίχνουμε 2 κσ αλεύρι λίγη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσει.

 Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά σε δυνατή ταχύτητα .

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο, προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιάς και χτυπάμε να ενωθούν.

 Προσθέτουμε τα αρωματικά και το γάλα, το αλεύρι το ρίχνουμε σε δώσεις.

Ανεβάζουμε την ταχύτητα και χτυπάμε αρκετή ώρα περίπου 8 με 10 λεπτά. Θα δούμε ότι το μείγμα αρχίζει να σφίγγει, εκεί ρίχνουμε το βούτυρο λίγο λίγο μέχρι να το πάρει όλο. Δεν το λιώνουμε το βούτυρο, το βάζουμε όπως είναι μαλακό. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το ζυμάρι για λίγα λεπτά ακόμα. Το μείγμα όταν το βγάλουμε απ τον κάδο θα κολλάει λίγο.

Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι γιατί θα σφίξει και τα τσουρέκια μας δεν θα είναι αφράτα και μαλακά.

 Αφήνουμε σκεπασμένο με μια μεμβράνη να διπλασιαστεί σε ογκο για 1 ώρα σε ζεστό μέρος . Αν ο κάδος δεν είναι αρκετά μεγάλος αλλάζουμε σκεύος βουτυρώνοντας τον. 

Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος όπως είπαμε να φουσκώσει.

Μετά από 1 ώρα περίπου θα δείτε ότι το μείγμα είναι αρκετά εύπλαστο, έχει φουσκώσει και δεν κολλάει στα χέρια μας. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσα μέρη ανάλογα με το μέγεθος που θα κάνουμε . Εγώ έκανα 5 μέτρια τσουρέκια και χρειάστηκα 2 ταψιά. 

Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα και τα αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν άλλη μια φορά για 20 με 25 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Πριν το ψήσιμο αλείφετε με ολόκληρο αυγό(το ασπράδι δίνει γυαλάδα στο τσουρέκι) και γάλα, από πάνω πασπαλίζουμε αμύγδαλο φίλε ή σουσάμι.

Ψήνουμε ανάλογα το μέγεθος.

Τα μεσαία τα ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά. Αν κάνετε μικρότερα σε μέγεθος θέλουν λίγο λιγότερο.

Μην τα ψήσετε πολύ γιατί σφίγγουν. Όταν δούμε ότι έχουν ψηθεί από κάτω είναι έτοιμα και μέσα. Η θερμοκρασία ρυθμίζετε ανάλογα με το φούρνο μας, στους 170 ή 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις. 

Οταν κρυώσουν τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα διατηρούμε εκτός ψυγείου.

Αποθηκεύονται ψημένα και στην κατάψυξη.  

Πνευματικά δικαιώματα ©2023 2024... Απαγορεύεται η αντιγραφή  της συνταγής ή μέρος αυτής χωρίς τη συγκατάθεση του δημιουργού. 










5 comments

  1. Γινεται με ινες το τσουρεκι ή πυκνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλη μου. Κάνει ίνες απίστευτες. Αν δεις στη σελίδα έχω βάλει βιντεακι που το ανοίγω και φαίνονται οι ίνες του. Δες το αν θες.
    https://www.facebook.com/mpaxarikanela/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ρωτήσω αν βάλω ξηρή μαγιά? Πόση να βάλω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή