Κέικ βουτύρου με γεύση βανίλια -σοκολάτα και όλα τα μυστικά για να πετύχετε αφράτο κέικ.

Κέικ βουτύρου με γεύση βανίλια σοκολάτα. Και όλα τα μυστικά για να πετύχετε αφράτο κέικ  


Υλικά

 5 μέτρια αυγά 
400 γρ ζάχαρη
 250γρ γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
220 γρ γιαούρτι στραγγιστό 
450 γρ αλεύρι μαλακό 
2 κγ μπεικιν 
1/4 κγ κοφτό αλάτι
 3 βανίλιες 
3 κγ κακάο + 2 κσ γάλα (για το μίγμα κακάο)
 Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

 Εκτέλεση

 Προθερμενουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη περίπου 4 λεπτά να αφρατέψουν καλά και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βούτυρο σε δώσεις ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε. Ρίχνουμε το γιαούρτι και σιγά σιγά το αλεύρι με το μπεικιν και τις βανίλιες κοσκινισμένα. Τέλος το ξύσμα και ανακατεύουμε. Παίρνουμε το μισό μίγμα και ριχνουμε το κακάο με το γάλα κοσκινισμενο, ανακατεύουμε να ενωθεί με το μίγμα. Βουτυρώνουμε μια μέτρια φόρμα για κέικ και πασπαλίζουμε αλεύρι, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι και ριχνουμε το μίγμα βανίλιας. Από πάνω συνεχίζουμε με το μίγμα κακάο. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις. Ελέγχουμε το κέικ αν ψήθηκε, βυθίζονται ένα μαχαίρι, αν βγει καθαρό είναι έτοιμο. Αν όχι αφήνουμε λίγο ακόμα. 

Tips

 Για να πετύχουμε ένα αφράτο κέικ θα πρέπει : 

-Τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 
-Χτυπώντας πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη το μείγμα μας αποκτά όγκο και μια υφή κρεμωδες και βελούδινη 
 -Το βούτυρο να το αφήσουμε εκτός ψυγείου για 1 ώρα περίπου. 
-Το γιαούρτι κάνει πιο αφράτο το κέικ μας, αλλά θέλει να είναι εκτός ψυγείου για μισή ώρα.
 -Βουτυρώνουμε και αλευρωνουμε τη μεταλλική φόρμα και την αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να ρίξουμε το μείγμα.Αν έχουμε φόρμα σιλικόνης δεν χρειάζεται τίποτα απ τα δυο.
 -Πάντα το αλεύρι κοσκινισμενο και αν γίνεται και 2 φορές. 
 -Απ τη στιγμή που θα ρίξουμε το αλεύρι δεν χτυπάμε πολύ, ίσα να ενσωματωθεί με τα υλικά αλλιώς ξεφουσκώνει το μίγμα και δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
 -Αν στο μίγμα μας ρίξουμε κακάο θα δούμε ότι είναι λίγο πιο σφιχτό, ρίχνουμε λίγο γάλα γαι να αραιώσει. 
-Αν προσθέσουμε αποξηραμένα φρούτα θα τα βάλουμε για ένα τέταρτο σε βραστό νερό να μαλακώσουν, έτσι στο ψήσιμο δεν θα "καθίσουν"στον πάτο.
 -Τα κέικ τα ψήνουμε πάντα σε αντιστάσεις πάνω κάτω. Αν όμως θέλουμε το κέικ μας να έχει κρουστά τότε ψήνουμε στον αέρα.
 -Περιμένουμε 10 λεπτά πριν ξεφορμαρουμε το κέικ μας και ξεκολλάμε με ένα μαχαίρι τυχόν καμμένα σημεία που ίσως υπάρχουν γύρω από τη φόρμα.Αν χρησιμοποιήσουμε φόρμα σιλικόνης θα περιμένουμε να κρυώσει καλά το κέικ πριν το ξεφορμαρουμε.  
-Δεν ανοίγουμε ποτέ την πόρτα του φούρνου να ελέγξουμε το κέικ και πότε δεν αλλάξουμε θερμοκρασία στο φούρνο. 
 -Το μίγμα που θα ρίξουμε στη φόρμα θα πρέπει να καλύπτει τα 3/4, ούτε σταλιά παραπάνω αλλιώς θα ξεχειλίσει έξω απ τη φόρμα..
                   ΚΑΛΉ ΕΠΙΤΥΧΊΑ!  

0 comments