Για να πετύχουμε ένα αφράτο κέικ θα πρέπει :
-Τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
-Χτυπώντας πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη το μείγμα μας αποκτά όγκο και μια υφή κρεμωδες και βελούδινη.
-Το βούτυρο να το αφήσουμε εκτός ψυγείου για 1 ώρα περίπου.
-Αντικαταστήστε το γάλα με γιαούρτι κάνει πιο αφράτο το κέικ μας, αλλά θέλει να είναι εκτός ψυγείου για μισή ώρα.
-Βουτυρώνουμε με πινέλο πάντα, αλευρωνουμε τη μεταλλική φόρμα και την αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να ρίξουμε το μείγμα.Αν έχουμε φόρμα σιλικόνης δεν χρειάζεται τίποτα απ τα δυο.
-Πάντα το αλεύρι πάντα κοσκινισμενο και αν γίνεται και 2 φορές.
-Απ τη στιγμή που θα ρίξουμε το αλεύρι δεν χτυπάμε πολύ, ίσα να ενσωματωθεί με τα υλικά αλλιώς ξεφουσκώνει το μίγμα και δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
-Αν στο μίγμα μας ρίξουμε κακάο θα δούμε ότι είναι λίγο πιο σφιχτό, ρίχνουμε λίγο γάλα γαι να αραιώσει.
-Αν προσθέσουμε αποξηραμένα φρούτα θα τα βάλουμε για ένα τέταρτο σε βραστό νερό να μαλακώσουν, έτσι στο ψήσιμο δεν θα "καθίσουν"στον πάτο.
-Τα κέικ τα ψήνουμε πάντα σε αντιστάσεις πάνω κάτω. Αν όμως θέλουμε το κέικ μας να έχει κρουστά τότε ψήνουμε στον αέρα.
-Περιμένουμε 10 λεπτά πριν ξεφορμαρουμε το κέικ μας και ξεκολλάμε με ένα μαχαίρι τυχόν καμμένα σημεία που ίσως υπάρχουν γύρω από τη φόρμα.Αν χρησιμοποιήσουμε φόρμα σιλικόνης θα περιμένουμε να κρυώσει καλά το κέικ πριν το ξεφορμαρουμε.
-Δεν ανοίγουμε ποτέ την πόρτα του φούρνου να ελέγξουμε το κέικ και πότε δεν αλλάξουμε θερμοκρασία στο φούρνο.
-Το μίγμα που θα ρίξουμε στη φόρμα θα πρέπει να καλύπτει τα 3/4, ούτε σταλιά παραπάνω αλλιώς θα ξεχειλίσει έξω απ τη φόρμα..
0 comments