Τυροπιτάκια με ξινόγαλο
Τα τυροπιτάκια της μαμάς μου είναι τα καλύτερα. Το μυστικό είναι το ξινογαλο, ρίχνει λίγο στο ζυμάρι και στο τέλος πριν τα ψήσει τα βουτάει σε αραιωμένο με νερό ξινογαλο και τα ψήνει.
Υλικά
1 / 4 από ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι και 1/2 ακόμα νερό
1/4 ποτήρι ξινόγαλο
2 κσ ξίδι
λίγο αλάτι
Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 600 με 650 αλεύρι ανάλογα με τον τύπο αλευριου)
Γέμιση
1 /2 κιλό τυρί φέτα
2 αυγά
αλάτι - πιπέρι
Έχτρα
Αλεύρι για το άνοιγμα των φυλλων
1 ποτήρι ξινόγαλο αραιωμένο σε 1/4 ποτήρι νερό και 1/4 ποτήρι λάδι.
Εκτέλεση
Βαζουμε τα υγρά σε ένα βάθη μπολ και ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμενο σε δόσεις. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε ένα ζυμάρι εύπλαστο και μαλακό. Το χωρίζουμε σε 10 μπαλίτσες και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα
Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια, ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι στον πάγκο και με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε φύλλο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το τυρί τριμμένο, ρίχνουμε αλάτι πιπέρι.
Απλώνουμε το φύλλο και με ένα μαχαίρι χωρίζουμε το φύλλο σε 5 λουρίδες, σε κάθε μέρος ρίχνουμε και λίγη γέμιση.
Διπλώνουμε σταυρωτά σαν τριγωνακια και κάνουμε το ίδιο σε όλα τα φύλλα.
Ετοιμάζουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, ανοίγουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς να προθερμανθει.
Βάζουμε σε ένα πιάτο το ξινογαλο με το νερό και το λάδι και βουτάμε μέσα ένα ένα τα τυροπιτάκια
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν καλά.
Ζεστά ή κρύα τρώγονται εξίσου ευχάριστα.
Καλή επιτυχία!!!!!!!
0 comments