Παραδοσιακή συνταγή για μουσακά.
Υλικά
Για τα λαχανικά :
4 μεγάλες μελιτζάνες
Για τον κιμά :
Για τη μπεσαμέλ :
1 litr. γάλα φρέσκο
100 γρ αλεύρι
100 γρ βούτυρο (ή φυτική μαργαρίνη)
2 κρόκους αυγού
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
120 γρ κεφαλοτυρι τριμμένο
Εκτέλεση
Ξεκινήστε με τη σάλτσα κιμά
Σε μέτρια κατσαρόλα προσθέστε και ζεστάνετε το λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρετε, προσθέστε το σκόρδο τριμμένο και τον κιμά να σοταριστει καλά, μέχρι να ασπρίσει. Σβήστε με το κρασί και αφού εξατμιστεί ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας και τον πελτέ. Προσθέστε αλάτι πιπέρι τη δάφνη και την κανέλα. Μόλις πάρει βράσει, χαμηλώστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Τέλος αφαιρέστε το ξύλο κανέλας, τη δάφνη και προσθέστε το μαϊντανό.
Στη μπεσαμέλ θα χρειαστεί μια μέτρια κατσαρόλα. Λιώστε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Ρίξτε σιγά σιγά το γάλα ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει. Τέλος ρίχνουμε τους κρόκους,κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.
Για το στρώσιμο θα χρειαστεί ένα μέτριο ταψί.
Στρώνουμε τις πατάτες στο ταψί χωρίς να αφήνουμε κενα. Από πάνω βάλτε τις μελιτζάνες. Ρίξτε τη σάλτσα κιμά. Αν μείνουν πατάτες και μελιτζάνες κάνουμε άλλη μια στρώση. Τέλος ρίχνουμε και στρώνουμε τη μπεσαμέλ να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 1ωρα περίπου.
Tips
Μπορούμε να ψήσουμε τα λαχανικά σε ταψί σε λαδόκολλα, έτσι γλυτώνουμε τα περιττά λάδια.
Για τη μπεσαμέλ μπορείτε να ξεκινήσετε με το γάλα, να προσθέσετε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Στο τέλος ρίξτε το βούτυρο, τους κρόκους και το τριμμένο τυρί.
0 comments