Προζύμι


 

 Προζύμι


Πως θα το κάνουμε :


  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό 
  • 1 /2 ποτήρι αλεύρι σκληρό για ψωμί 
  • Αλεύρι και νερό για τις επόμενες φορές 


Εκτέλεση

Δεν είναι δύσκολο να κάνουμε προζύμι μόνοι μας. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο. Η μυρωδιά του ψωμιού με προζύμι είναι μοναδική.

Θέλει όμως μεγάλη προσοχή στην συντήρηση του. Θέλει κάθε βδομάδα αναπιασμα να ενεργοποιούνται οι ζυμωμυκητες αν δεν Ζυμώνουμε συχνά. 

Ρίχνουν το αλεύρι και το νερό σε ένα μπολ και κάνουμε ένα πηχτό χυλό.(θέλει καλό ανακάτεμα).

Το σκεπαζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε ως την άλλη μέρα, 24 ώρες σε δωματίου. Δεν πειράζουμε ούτε ανακατεύουμε όσο ενεργοποιούνται οι μύκητες . 

Δεν θα δούμε καμιά διαφορά στο χυλό, δεν θα πάρει ογκο από το πρώτο 24ωρο. 

Την επόμενη μέρα  κάνουμε ξανά πάλι το ίδιο, βάζουμε στο χυλό χλιαρό νερό και αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός, αφήνουμε ξανά ως την άλλη μέρα. Εδώ θα δούμε λίγες φυσαλίδες στο προζύμι μας, πάει να πει πως η διαδικασία που κάναμε είναι σωστή. 

Αφήνουμε ξανά για 24 ώρες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες 2 φορές. 

Το προζύμι μας είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε. 

Τον χυλό θα τον φυλαξουμε στο ψυγείο σκεπασμένο σε βάζο. 

Όταν θέλουμε να ζυμώσουμε θα βγάζουμε το βάζο μισή ώρα νωρίτερα και θα παίρνουμε 2 με 3 κουταλιά της σούπας απ το χυλό και θα πιανουμε προζύμι το οποίο φουσκώνει σε μια φορά.. Ανανεώνουμε το προζύμι μας κάθε τόσο ώστε να μην χαλάσει. Μια φορά τη βδομάδα βγάζουμε απ το ψυγείο ρίχνουμε νερό και αλεύρι και κάνουμε χυλό, αφήνουμε να φουσκώσει και ξανά στο ψυγείο. Αν το διατηρούμε σωστά μπορεί να μας κρατήσει χρόνια. 

Μπορούμε να φυλαξουμε το προζύμι μας και στην κατάψυξη αν δεν το χρειαστούμε αμέσως.Στην κατάψυξη κρατάει μέχρι και δύο μήνες. 




1 comments

  1. Όταν πάρω αυτές τις κουταλιές προζυμιου τι κάνω;;; τις ανακατεύω αμέσως με το χλιαρό νεράκι που θα ζυμωσω;;Και το αλευρι;; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή