Προζύμι
Πως θα το κάνουμε :
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό
- 1 /2 ποτήρι αλεύρι σκληρό για ψωμί
- Αλεύρι και νερό για τις επόμενες φορές
- 1 μεγάλο βάζο με καπάκι, καθαρό και αποστείρωμενο.
Εκτέλεση
1️⃣ Δεν είναι δύσκολο να κάνουμε προζύμι μόνοι μας. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο. Η μυρωδιά του ψωμιού με προζύμι είναι μοναδική. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή στην συντήρηση του. Θέλει κάθε βδομάδα ανάπιασμα, να ενεργοποιούνται οι ζυμωμύκητες αν δεν ζυμώνουμε συχνά.
3️⃣ Την επόμενη μέρα κάνουμε ξανά πάλι το ίδιο, βάζουμε δηλαδή στο χυλό κι άλλο χλιαρό νερό και αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ξανά πηχτός χυλός, αφήνουμε ξανά ως την άλλη μέρα. Στο δεύτερο 24ωρο θα δούμε λίγες φυσαλίδες στο προζύμι μας, που σημαίνει ότι η διαδικασία που κάναμε είναι σωστή.
4️⃣ Τώρα πάμε για τρίτο 24ωρο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες 2 φορές. Νερό, αλεύρι, ανακάτεμα και αφήνουμε.
5️⃣ Το προζύμι μας είναι έτοιμο, έχει φουσκώσει, έχουν ενεργοποιηθεί οι ζυμωμυκητες και είναι έτοιμο για χρήση.
6️⃣ Τον χυλό θα τον φυλαξουμε στο ψυγείο σκεπασμένο σε βάζο.
7️⃣ Όταν θέλουμε να ζυμώσουμε θα βγάζουμε το βάζο μισή ώρα νωρίτερα και θα παίρνουμε 2 με 3 κουταλιά της σούπας απ το χυλό και θα 'πιάνουμε' προζύμι το οποίο θα φουσκώνει σε μια φορά..Τις κουταλιές προζύμιου, θα τις αραιωνουμε σε χλιαρό νερό και θα το αφήνουμε ολη νύχτα να φουσκώσει. Την επομένη μέρα θα Το βάλουμε αντί για μαγιά στο ψωμί μας. Και κάθε φορά που θα κάνουμε ψωμί, θα κάνουμε το ίδιο απ την προηγούμενη μέρα. Εννοείται πως κάθε φορά που θα παίρνουμε μια ποσότητα από το προζύμι μας θα πρέπει να αντικατασταθεί. Βάζουμε νερό και αλεύρι,όσο βάλαμε στην αρχή στο βάζο,ανακατεύουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.
8️⃣ Αν δεν ζυμώνουμε συχνά θα πρέπει να ανεώνουμεε το προζύμι μας κάθε τόσο ώστε να μην χαλάσει. Μια φορά τη βδομάδα, θα βγάζουμε απ το ψυγείο, θα ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και 1/2 αλεύρι μέσα στο βάζο,θα το ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός θα αφήνουμε να φουσκώσει και ξανά στο ψυγείο. Αν το διατηρούμε σωστά μπορεί να μας κρατήσει χρόνια.
9️⃣ Εκτός απο ψωμί, το προζύμι μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγιά σε πολλές συνταγές. Δοκιμάστε και δείτε τη διαφορά. Μπορούμε να φυλαξουμε το προζύμι μας και στην κατάψυξη αν δεν το χρειαστούμε αμέσως.Στην κατάψυξη κρατάει μέχρι και δύο μήνες.
1 comments
Όταν πάρω αυτές τις κουταλιές προζυμιου τι κάνω;;; τις ανακατεύω αμέσως με το χλιαρό νεράκι που θα ζυμωσω;;Και το αλευρι;; ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφή