Τραβηχτές Μάνης


Οι παραδοσιακές τραβηχτές Μάνης μοναδικές σε γεύση, εύκολα και γρήγορα. 

Υλικά για 20 κομμάτια

✔️1 κιλό  αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

✔️ 2 φακελάκια ξηρή μαγιά

✔️ 2 ποτήρια του νερού, χλιαρό νερό

✔️2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

✔️ 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνουμε την μαγιά, λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά.

Προσθέτουμε το λάδι και ξαναζυμώνουμε για λίγο.

Κάνουμε μια μπαλίτσα με την ζύμη, χαράζουμε έναν σταυρό στην επιφάνεια της, σκεπάζουμε την λεκάνη με ένα μάλλινο πανί και το βάζουμε σ’ ένα ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει, περίπου 1- 1 ½ ώρα.

Όταν δούμε ότι δεν φαίνεται πλέον ο σταυρός, σημαίνει ότι είναι έτοιμο το ζυμάρι. Επίσης, μπορούμε να το διαπιστώσουμε πατώντας τον δείκτη μας μέσα στο ζυμάρι. Εάν δεν ξανανέβει το ζυμάρι σημαίνει ότι δεν έχει δυνατότητα να φουσκώσει άλλο, άρα είναι έτοιμο.Βάζουμε σ’ ένα πιατάκι λίγο λάδι, βρέχουμε εκεί τα δάκτυλα μας και κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος μιας μικρής ντομάτας.Αρχίζουμε να τραβάμε δεξιά – αριστερά (εξ'ου και το όνομά τους) ώσπου να έχουμε ένα οβάλ ζυμαράκι, ούτε πολύ ψιλό αλλά ούτε και πολύ χοντρό,Στρώνουμε στο τραπέζι χαρτί ψησίματος και τα αραδιάζουμε επάνω.Βάζουμε αρκετό λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα (μισό ελαιόλαδο – μισό σπορέλαιο) το αφήνουμε να κάψει καλά και τις τηγανίζουμε।

Το σωστό είναι να τις τηγανίσουμε αμέσως μόλις τις φτιάξουμε γιατί αλλιώς θα ξεραθεί το ζυμάρι. Όταν χρυσίσουν και από τις δυο πλευρές είναι έτοιμες για φάγωμα.

Τις χαράζουμε στην μέση και βάζουμε τυρί-συνήθως φέτα, επίσης μπορούμε να τις σερβίρουμε με ζάχαρη ή με μέλι. Είναι ωραιότερες όταν είναι ακόμη ζεστές.

Συνταγή φωτογραφία Αστέρω Ράπτη 

Απο Μπαχάρι και κανέλα

0 comments