Ντοματοπελτές



Υλικά 

5 κιλά ντοματακι πομοντόρο

2 κσ αλάτι 

Ελαιόλαδο 

Εκτέλεση 

1️⃣ Θα χρειαστούν ντοματακια, αυτά τα μακρόστενα που δεν έχουν πολλά υγρά. Πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το πράσινο σημείο κάτω απο το κοτσάνι και απο την άλλη μεριά κάνουμε ενα σταυρό. 

2️⃣ Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και βάζουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε σιγά σιγά τα ντοματάκια και τα αφήνουμε για 3 λεπτά μέχρι δηλαδή να αρχίσει ξανά να βράζει. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε καλά σε κρύο νερό ή έχουμε ένα μπολ με κρύο νερό και τα ρίχνουμε μέσα. Έτσι με αυτό τον τρόπο βγαίνει πιο εύκολα η φλούδα τους. 

3️⃣ Ξεφλούδιζουμε και τα κόβουμε στη μέση. Βάζουμε στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. 

4️⃣ Τα στραγγίζουμε σε τρυπητό και τα αφήνουμε λίγες ώρες ή όλη τη νύχτα να φύγουν όλα τα υγρά. (Τα υγρά που μένουν στο μπολ εννοείται τα κρατάμε για σάλτσα σε φαγητά. Τίποτα δεν πετάμε, είναι αραιός ο χυλός αλλά χρειάζεται. Εγω το ζωμό το βάζω σε σακουλάκια και αποθηκεύω στην κατάψυξη.) 

5️⃣ Την επόμενη μέρα, τα περνάμε απο ραβδομπλέντερ να γίνουν πολτός. Βάζουμε μια σίτα απο κάτω και πιέζουμε να στραγγίσουν καλά να μείνουν τα σπόρια στη σίτα. 

6️⃣ Τώρα ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε βάζουμε σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι και βράζουμε μέχρι να πυκνώσει καλά και να γίνει ο πελτές, θέλει περίπου μισή ώρα. 

7️⃣ Εμείς όσο βράζει ο πελτές παίρνουμε και πλένουμε τα βάζα,τα βάζουμε με τα καπάκια τους ανοιχτά στο φούρνο της κουζίνας στη σχάρα και αφήνουμε 1 τέταρτο στους 150 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις. 

8️⃣ Ζεστά τα βάζα ζεστός  πελτές. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω ρίχνουμε ελαιόλαδο. Κλείνουμε καλά και ανάποδογυρίζουμε τα βάζα. Αφήνουμε έτσι ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. 

9️⃣ Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου για πάνω απο 1 χρόνο. Όταν ανοίξουμε παίρνουμε την ποσότητα που θελουμε και καλύπτουμε με ελαιόλαδο, έτσι δεν χαλάει ο πελτές.Κατά προτίμηση βάλτε μικρά βάζα, είναι πιο εύκολο να  χρησιμοποιήσετε τον πελτέ μετά. 




0 comments