Μελιτζάνες παπουτσάκια

 



Υλικά

6 μέτριες μελιτζάνες τσακόνικες

Ελαιόλαδο 

Αλάτι 

Σάλτσα κιμά

700 γρ κιμάς

2 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους 

1/4 κούπας ελαιόλαδο 

1 σκελίδα σκόρδο  

1 κσ πελτέ 

1 κούπα ντομάτα τριμμένη 

1 φύλλο δάφνης 

1 /4 κούπας κρασί κόκκινο 

Αλάτι - πιπέρι 

2 κσ μαϊντανό τριμμένο ή θυμάρι 

1 πρέζα μπαχαρι 

1 πρέζα κανέλα 

1 ποτήρι ζωμό βοδινού 

Λίγα φυλλα φρέσκιας ρίγανης 

Μπεσαμέλ 

1/2 ltr φρέσκο γάλα

50 γρ αλεύρι 

40 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη 

1 κρόκους αυγού

Αλάτι - πιπέρι - μοσχοκάρυδο

1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι 

Εκτέλεση 

1️⃣ Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση.

2️⃣ Σε ενα ταψάκι τις απλώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο αλάτι τις χαράζουμε λίγο με ενα μαχαίρι και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 35-40 λεπτά να μαλακώσει το εσωτερικό.

3️⃣ Ετοιμάζουμε τη σάλτσα κιμά : Σε αντικολλητικο σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε σπάζοντας τον σε σβολους με ενα πιρούνι. Αφήνουμε για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι, μπαχαρι, κανέλα και το ζωμό και αφήνουμε να μαγειρευτει για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.Κατά προτίμηση με κλειστό καπάκι. Όσο περισσότερο σιγοβράζουμε τον κιμά τόσο πιο νόστιμη γίνεται η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό ή το θυμάρι.

4️⃣ Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το αλεύρι και με ενα σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Βάζουμε το μείγμα σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει. Τραβάμε στην άκρη και προσθετουμε το βούτυρο να λιώσει, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Μέχρι εδώ εχουμε μπεσαμέλ. Με την προσθήκη αυγού και τυριών έχουμε την κρεμα μορνε. Προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύουμε και τέλος τα τύρια. Μ αυτό τον τρόπο δεν σβολιαζει η κρέμα.

5️⃣ Έχουμε  βγάλει τις μελιτζάνες απ το φούρνο και με ενα κουτάλι γεμίζουμε τις μελιτζάνες με κιμά. Τρίβουμε κεφαλοτύρι ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας και απλώνουμε απο πάνω τη μπεσαμέλ.Αν προσθέσουμε τυριά στη μπεσαμέλ δεν χρειάζεται να βάλουμε αλλά απο πάνω. Αν όχι τότε προσθέτουμε μπόλικο κεφαλοτυρι απο πάνω. 

6️⃣ Ψήνουμε στους 175 βαθμούς πάνω κάτω και αέρα για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει !!! 

0 comments