Η κίτρινη κολοκύθα μετατράπηκε σε ένα τραγανό γλυκό του κουταλιού.
ΥΛΙΚΑ
✔️1κιλό κολοκύθα
✔️2 κιλά ζάχαρη
✔️2 βανίλιες ή 2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
✔️2 κουτ σούπας μέλι
✔️1 κουτ σούπας χυμό λεμόνι
✔️1 κουτ σούπας ξινό
✔️1 ποτήρι του νερού ασβέστη πολτό
✔️5 ποτήρια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1️⃣ Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα με την αρίδα ή σε κομμάτια σε σχήμα από λουκούμι.
2️⃣ Λιώνουμε τον ασβέστη καλά, ρίχνουμε τα κομμάτια μέσα για πέντε ώρες ώστε να σκληρύνει. Αν θέλουμε βάζουμε βάρος ώστε να μείνουν βυθισμένα.
3️⃣ Έπειτα τα βγάζουμε από τον ασβέστη και τα ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό, έτσι ώστε να μην υπάρχει κομμάτι από ασβέστη.
4️⃣ Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό, τοποθετούμε τα κομμάτια μέσα και βράζουμε για τρία λεπτά. Βγάζουμε τα κομμάτια με μία τρυπητή κουτάλα και επαναλαμβάνουμε βράζοντας ξανά για τρία λεπτά. Έπειτα τα βγάζουμε τα ξεπλένουμε καλά σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τα αφήνουμε να σουρώσουν πολύ καλά.
5️⃣ Σε μία λεκάνη βάζουμε νερό, διαλύουμε το ξινό και και αφήνουμε μέσα τα κομμάτια για δύο ώρες.
6️⃣ Ετοιμάζουμε το σιρόπι ρίχνοντας τα ποτήρια το νερό με τη ζάχαρη στη κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για πέντε λεπτά. Βγάζουμε τα κομμάτια από το ξινό και τα βάζουμε στη κατσαρόλα να βράσουν για πέντε λεπτά. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για έξι ώρες.
7️⃣ Ολοκληρώνουμε το γλυκό συνεχίζοντας το βρασμό, σε κανονική ένταση το μάτι(2 με 2,5) για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να δέσει το σιρόπι. Πέντε λεπτά πρίν σβήσουμε το μάτι προσθέτουμε μέσα το μέλι, τις βανίλιες ή την αρμπαρόριζα και το χυμό λεμόνι.
8️⃣ Ανακινούμε την κατσαρόλα ώστε να πάνε παντού. Απομακρύνουμε από το μάτι και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με το γλυκό και το ζεστό σιρόπι. Βιδώνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς . Συνταγή Γιάννης Αραμπατζης
0 comments