Παραδοσιακό γλύκισμα που προσφέρετε είς μνήμην των αγαπημένων μας που έχουν φύγει από τη ζωή.
Τι συμβολίζουν όμως τα υλικά που περιέχουν τα κόλλυβα;
Το ΣΙΤΑΡΙ είναι το βασικό στοιχείο για να φτιάξει κανείς κόλλυβα όμως τα υπόλοιπα υλικά ποικίλουν από τόπο σε τόπο.
Τα υλικά πρέπει να είναι 9 όσες και οι τάξεις των Αγγέλων και το καθένα έχει ξεχωριστό συμβολισμό.
Το σιτάρι : Είναι το σύμβολο της γης και συμβολίζει και την ψυχή του νεκρού.
Το Ρόδι : Με αυτό ο Άδης κράτησε την Περσεφόνη στον κάτω κόσμο, βέβαια οι χριστιανοί στο ρόδι συμβολίζει την λαμπρότητα του παραδείσου.
Τα ασπρισμένα αμύγδαλα ή τα καρύδια: συμβολίζουν τα γυμνά οστά για να μας θυμίζουν την μοίρα που θα έχουμε όλοι. (Ναι λίγο μακάβριο το ξέρω.)
Τα μπαχαρικά: Είναι τα αρώματα αυτού του κόσμου. Ο μαϊντανός είναι η ευχή για ανάπαυση “εν τόπω χλοερώ”.
Οι ξηροί καρποί : Είναι η ζωή που αναπαράγεται.
Το τρίμμα από τα στραγάλια ή η φρυγανιά ή το αλεύρι: Συμβολίζει το ελαφρύ χώμα.
Η σταφίδα την γλύκα της ζωής έως τον Χριστό που είναι η άμπελος.
Και η ζάχαρη συμβολίζει τη γλύκα του παραδείσου.
Τα κόλλυβα επίσης αποτελούν και μια υπέρ τροφή για τον οργανισμό μίας και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες . Είναι το καλύτερο θρεπτικό,χορταστικό,υγιεινό πρωινό.
Υλικά
✔️250 γρ σιτάρι
✔️Λίγο αλάτι
✔️100 γρ αμύγδαλα καβουρδισμενα και ασπρισμένα
✔️100 γρ σουσάμι καβουρδισμένο
✔️100 γρ σταφίδες
✔️ Σπόρια από 1 Ρόδι
✔️2 κγ κανέλα
✔️ 2 κσ καρύδα τριμμένη
✔️50 γρ cranberry
✔️2 κγ.ψιλοκομμένο μαϊντανό
✔️ Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
✔️ 100 γρ στραγγάλι τριμμένο στο μουλτι
✔️ 150 γρ ζάχαρη
Για να τα φτιάξουμε :
1️⃣ Αρχικά θα χρειαστεί να ξεπλένουμε καλά το σιτάρι με τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια το βάζουμε να φουσκώσει σε ένα μπολ με νερό,να σκεπάζει το σιτάρι.Καλύτερα να το κάνουμε από το προηγούμενο βράδυ και να το αφήσουμε όλη τη νύχτα να φουσκώσει,έτσι θα βράσει πιο εύκολα και σε λιγότερη ώρα.
2️⃣ Την άλλη μέρα στραγγίζουμε το φουσκωμένο σιτάρι και το ξεπλένουμε πάλι στη βρύση. Βάζουμε καθαρό νερό,μια τσιμπιά αλάτι και βράζουμε για 40 λεπτά μέχρι δηλαδή να μαλακώσει το σιτάρι.Δοκιμάζουμε λίγο,πρέπει να είναι μαλακό,αν όχι αφήνουμε λίγο ακόμα.
3️⃣ Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.Θέλουμε να φύγει η "κόλλα"το που πιάνει στο βράσιμο και να μην φαίνεται λασπωμένο.
4️⃣ Στρώνουμε στον πάγκο μια καθαρή πετσέτα και απλώνουμε πάνω αραιά το σιτάρι,να στεγνώσει για 4 ώρες ανάλογα την εποχή.Θελουμε να στεγνώσει αλλά όχι να ξεραθεί το σιτάρι . Βάζουμε και μια πετσέτα από πάνω,βοηθάει να μην ξεραθεί.
4️⃣ Όσο στεγνώνει το σιτάρι εμείς ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά . Αφού δούμε πως στέγνωσε καλά και δεν έχει καθόλου υγρασία το βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά που ετοιμάσαμε,ανακατεύουμε καλά και τρώμε.
5️⃣ Κρατάμε το υπόλοιπο στο ψυγείο για 3 μέρες.
6️⃣ Αν φτιάξουμε τα κόλλυβα για μνημόσυνο,θα τα απλώσουμε σε μια πιατέλα και από πάνω θα βάλουμε ζάχαρη άχνη και θα στολίσουμε με αμύγδαλα και ρόδι
Follom me on instagram
Follow me on Facebook
Ελάτε στην ομάδα μας στο fb μπαχάρι και κανέλαγια να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!!
0 comments