Γλυκό πορτοκάλι ολόκληρο!!

  Γλυκό πορτοκάλι ολόκληρο!!!!!

Αφιερωμένο στη γιαγιά μου που αγαπούσε και με έμαθε να το φτιάχνω!!!!

Υλικά

2 κιλά πορτοκάλια
1 1/2 κιλό ζάχαρη
5 ποτήρια νερό. 
Χυμός από μισό λεμόνι.

Εκτέλεση

Πλένουμε τα πορτοκάλια και με το ψιλό τριφτή ξύνουμε  απαλά  τη φλούδα του σε ένα μπολ(κρατάμε το ξύσμα).Καθαρίζουμε με το μαχαίρι το πάνω και κάτω μέρος του πορτοκαλιού και κόβουμε σε 4 ή 5 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος τους.
Σε μεγάλη  κατσαρόλα ρίχνουμε τα κομμάτια με νερό να τα σκεπάζει και βράζουμε για 5 λεπτά στραγγίζουμε ξεπλένουμε με κρύο νερό και ξανακάνουμε το ίδιο άλλες 2 φορές,τρεις στο σύνολο.Αφού τελειώσουμε και την τρίτη  φορά πατάμε ελαφρά τα κομμάτια να φύγει το πολύ νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.Στην μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 5 ποτήρια νερό τη ζάχαρη και μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε τα κομμάτια του πορτοκαλιού μέσα.Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου κλείνουμε το μάτι και τα αφήνουμε έως την άλλη μέρα.
Την επόμενη αρχίζουμε να το βράζουμε για 20 με 30 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου . μετά τα 20 λεπτά ελέγχουμε το σιρόπι,βγάζοντας σε ένα πιατάκι λίγο σιρόπι περιμένουμε λίγο να κρυώσει και αν στέκεται το σιρόπι χωρίς να σκορπάει σημαίνει πως είναι έτοιμο.Τότε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.Έχουμε τα βάζα μας πλυμένα καθαρά και όπως είναι ζεστό το μοιράζουμε στα βάζα κλείνουμε το καπάκι και γυρίζουμε το βάζο ανάποδα(με αυτό τον τρόπο σφραγίζουμε το βάζο).
Καλή επιτυχία !!!!

0 comments