Μελομακάρονα

                           Μελομακάρονα.



Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο (φοινίκι στη Μικρασιατική διάλεκτο) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.Το μελομακάρονο στην αγγλική γλώσσα λέγεται "small honey cake".

Υλικά


1 & 1/2 κούπα σπορέλαιο
1 & 1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κ.γ σόδα
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπα χυμό πορτοκαλιού
2 κ.γ μπεικιν
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
1 /4 κουπας κονιάκ
2 κ.γ κανέλα
αλεύρι 8 με 9 κού
πες αλεύρι 

Σιρόπι


3 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα μέλι
1 φλούδα λεμονιού
 

Γαρνίρισμα 
 

2 κούπες περίπου καρύδι τριμμένο


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ βάζουμε ηλιέλαιο ,ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι,ξύσμα, ζάχαρη,
κονιάκ,και σόδα που θα τη διαλύσουμε στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε .
Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι,μπέικιν,κανέλα,
γαρύφαλλο, ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο μείγμα με τα λάδια .Ζυμώνουμε το μείγμα μας τόσο ώστε να ανακατευτούν τα υλικά μας .
Δεν παιδεύουμαι τη ζύμη μας γιατί θα μας βγάλει τα λάδια του.
 Πλάθουμε τα μελομακάρονα μακρόστενα σαν σουτζουκάκια.Για το σταυρωτό σχήμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαχαίρι και να κάνουμε λίγες χαρακιές πάνω ή να τα ρολαρουμε πάνω στον τριφτή με τα δοντάκια, έτσι τραβάει καλύτερα το σιρόπι.
ψήνουμε για 15-20 λεπτά σε μέτριο φούρνο.
Βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολακι το νερό τη ζάχαρη τη φλούδα και το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά μόνο και τα αποσύρουμε απ τη φωτιά.... καυτό όπως είναι προσθέτουμε τα μελομακαρονα σταδιακά και τα αφήνουμε μέσα στο σιρόπι για μισό λεπτό . Βγάζουμε και μοιράζουμε τα μελομακάρονα σε 2 ταψιά ώστε να χωρέσουν όλα τα κομμάτια στη σειρά. Τώρα το σιρόπι που έμεινε το ρίχνουμε στα δυο ταψάκι . Τα αφήνουμε για λίγες ώρες να τραβήξουν το σιρόπι και μετά τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

Τα μελομακάρονα μ αυτό τον τρόπο  σιροπιάζονται μέχρι μέσα.
  1. Tips. Σημαντικό ρόλο στο μείγμα παίζει το αλεύρι... Διαφέρει η κάθε μάρκα... Κοιτάμε να βάλουμε τόσο ώστε θα μας δώσει ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας... Πρέπει να είναι μαλακή και όχι τρίφτη για να σιροπιαστουν σωστά και μέχρι μέσα. Όταν πλάθουμε τα μελομακάρονα υπολογίζουμε και το φούσκωμα... θα τους δώσουμε μικρό σχήμα για να βγούμε στο μέγεθος που θέλουμε. Εγώ συνήθως τα πλάθω όσο ένας αναπτήρας. 
                                      










4 comments