Αθάνατη Ελληνική φασολάδα ή Φασουλάδα



 
 Αθάνατη Ελληνική φασολάδα 

Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, την εποχή της δικτατορίας Μεταξά.Πρόκειται για σούπα από φασόλια και διάφορα λαχανικά ή και κρέας. Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως στην Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού. Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων (που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου. Βικιπαίδεια

Υλικά

500γρ φασόλια
2 κρεμμύδια ξερά
3 μέτρια καρότα
3 κλοναρακια σέλινο
1 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι πιπέρι
1/4 κ.γ.μπουκοβο
1/2 κ.γ.ρίγανη

3 κσ πελτέ

Εκτέλεση

Αποβραδίς φουσκώνουμε τα φασόλια σε 3 λίτρα περίπου νερό
Την επόμενη ξεπλένουμε τα φασόλια και σε μεγάλη κατσαρόλα χύτρα με ..λίγο νεράκι τα βάζουμε να πάρουν μια βράσει.Ξεπλένουμε και ρίχνουμε ξανά νερό μέχρι τη μέση περίπου και προσθέτουμε τα κρεμμύδια τριμμένα, τα καρότα κομμένα ροδέλες και το σέλινο ψιλοκομμένο. 
Ρίχνουμε τα φασόλια και αφού πάρουν μια βράσει κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου.
Ανοίγουμε τη χύτρα και ρίχνουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,  μπουκοβο και ξαναβράζομαι τα φασόλια για 20 λεπτά ακόμη να χυλώσουν καλά. 
.... Συνοδεύεται με  ελιές, διάφορα τουρσιά ή άλλη σαλάτα εποχής.


0 comments