Τυροπιτάρια.

Τυροπιταρια ή πατατοπιταρια..

Η γιαγιά μου τα έφτιαχνε με το ζυμαράκι για πίτα... Άνοιγε το ζυμαράκι πετούσε λίγο τυρί τριμμένο μέσα και τα τηγανιζε στη σόμπα... σαν πρόφταση  μέχρι να ψηθεί η πίτα... Παίρναμε κάνα δυο στο χέρι και συνεχιζαμε το παιχνίδι....

Εγω τα έφτιαξα με μαγιά μέσα και τα περισσότερα με πατάτα και φρέσκο κρεμμύδακι

Υλικά 

για 15 πιτάρια
600 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι μαγια(κανονικά δε θέλει εγώ έβαλα)
1 φλιτζάνακι του καφέ λάδι όχι γεμάτο
Λίγο ξύδι
Αλάτι 1 κγ
Ζάχαρη 1/2κγ
350 ml νερό χλιαρό
Γέμιση πατατας
4 μέτριες πατάτες βρασμένες
και πατημένες σαν πουρές
1 φρέσκο κρεμμύδακι
Προαιρετικά λίγο τυρί
αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι τη μαγιά το αλάτι τη ζάχαρη  το ξύδι... Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι το ζυμαράκι μας να μην κολλάει...αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νεράκι...Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και  αφηνουμε τη ζύμη μας  μισή ώρα να φουσκώσει... Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπαλίτσες... Λαδώνουμε τα χέρια μας και ανοίγουμε φύλλο όσο ένα πιατάκι του καφέ... Βάζουμε τη γέμιση που θέλουμε και τηγανίζουμε σε  τηγάνι με λίγο λάδι κι ανανεώνουμε όταν χρειάζεται... Τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά να ψηθεί σωστά το ζυμαράκι μας...Αν τα ψήσουμε σε δυνατη φωτιά θα καούν απ εγώ και θα είναι ώμο το ζυμαράκι μέσα. Επίσης θέλει λίγο λάδι ώστε να μην γίνουν πολύ λαδερά...
Ζεστά ή κρύα τρώγονται ευχάριστα...
Καλή επιτυχία..


















0 comments