Μπατζίνα Θεσσαλίας.











Μπατζίνα

Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια πίτα που όμως δεν έχει φύλλο. Τα υλικά της είναι τόσο απλά όσο και η προέλευσή της.
Από τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι έφτιαχναν φαγητά με ότι υλικά διέθεταν. Το καλοκαίρι η δουλειά στα χωράφια γινόταν από όλη την οικογένεια και ξεκινούσε αξημέρωτα: πότισμα, ξεβοτάνισμα, κλάρωμα, συλλογή κλπ, πολλές δουλειές που έπρεπε να τελειώσουν έως ότου ο ήλιος αρχίσει να καίει. Επιστρέφοντας το μεσημέρι στο σπίτι πεινασμένοι, έπρεπε σε λίγο χρόνο η νοικοκυρά να ετοιμάσει χορταστικό φαγητό. Χρησιμοποιούσε ό,τι είχε εύκαιρο, τα ζαρζαβατικά του μπαξέ, κανένα αυγουλάκι, προμήθειες από το κελάρι. Με τον καιρό, και παρά τις αλλαγές του τρόπου ζωής που επακολούθησαν, τα γρήγορα αυτά φαγητά επιβίωσαν και συνέχισαν να μαγειρεύονται, άλλοτε σαν τοπικές σπεσιαλιτέ και άλλοτε σαν συμπλήρωμα του φαγητού. [1] Μια απλή πίτα στη Θεσσαλία γινόταν από αλεύρι, τυρί, γάλα, αυγά. Όταν προστέθηκε και κολοκύθι, δημιουργήθηκε η πίτα που λέγεται μπατζίνα. Αρχικά, όμως, η μπατζίνα δεν περιείχε κολοκύθι, αλλά πήρε την ονομασία της από το τυρί που περιείχε. Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζος (ή μπάτσος) που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία. Η μπατζίνα δεν είναι κολοκυθόπιτα. Είναι υπερλεπτή ζύμη, ψημένη στο φούρνο, με αποτέλεσμα να γίνει απίστευτα τραγανή. Η παραδοσιακή μπατζίνα είναι λεπτή. Ελάχιστα εκατοστά. Και γινόταν λεπτή για δύο λόγους. Πρώτον για να ψηθεί γρήγορα και δεύτερον για να παραμένει τραγανή για πολλές ώρες-μέρες. Η ευκολία στην παρασκευή της, την έκανε ιδανική για όλες τις περιστάσεις. Είναι το γεύμα που έπαιρναν στα χωράφια οι αγρότες, τυλιγμένο μέσα σε πετσέτα. Είναι το κολατσιό που έδιναν οι γονείς στα παιδιά για το σχολείο. Είναι ιδανική για πρωινό. Wikipedia 

Υλικά 

1 μεγάλο κολοκύθι τριμμενο και στραγγισμένο καλά 
2 ποτήρια περίπου 
1 ποτήρι ελαιόλαδο 
1 ποτήρι γάλα φρέσκο 
1 γιαούρτι 200 γρ 
300 γρ τυρί φέτα 
3 κγ μπεϊκιν 
3 αυγά μεσαία 
500 γρ αλεύρι γ. ο. χ

Εκτέλεση 

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα προσθέτουμε το γιαούρτι το τυρί το λάδι 
το τριμμενο και στραγγισμένο καλά κολοκύθι και τέλος το αλεύρι με το μπέικον. 
Ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει χυλός κάπως αραιος. 
Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα. 
Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα, ψήνουμε
  για 40 με 45 λεπτά  βαθμούς.
Ζέστη η κρύα τρώγεται το ίδιο ευχάριστα. 
Καλη επιτυχία.



2 comments

  1. Τρομερη η μπατζινα! φοβερη συνταγη θα την δοκιμασω οπωσηδποτε! εγω επαιρνα απο εδω https://xrisizimi.gr/proionta/mpatzina-me-tiri-spanaki/
    η οποια εχει αρκετα καλα υλικα και γευση και οικονομικη θα ελεγα! τωρα θα δοιμασω να κανω μονη μου, ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή