Μυστικά κουζίνας


ΨΆΡΙΑ
-Για να καθαρίσουμε ευκολότερα τα ψάρια μας τα βάζουμε να μουσκεψουν για λίγη ώρα σε νερο με ενα κουταλάκι σόδα φαγητού. Έτσι αφαιρούνται ευκολότερα τα λέπια.
-Η μπορούσε να τα βουτήξουμε για μισό λεπτό σε πολύ ζεστό νερό.
-Αλατιζουμε τα ψάρια και τα αφήνουνε τουλάχιστον 1 ωρα να στραγγίξουν πριν τα μαγειρεψουμε
-Πριν τα τηγανισουμε τα βάζουμε για λιγα λεπτά σε χυμό λεμονιού ή σε ξύδι, γίνονται άσπρα και σφιχτά, δεν διαλύονται και απικτουν ωραία μυρωδιά
-Το αλάτι και το λεμόνι δινουν εξασφαλισμενη νοστιμιά στο ψάρι μας
ΚΡΈΑΣ
-Ψητό κρέας
-Το κρέας μαλακώνει γρηγορότερα αν προσθέσουμε στο ψήσιμο λίγες σταγόνες ξύδι ή κονιάκ ή αν το αλείψουμε πριν με ελαιόλαδο για μερικές ώρες.
-Στο σοταρισμα παντα γυρίζουμε το κρέας μας με λαβίδα και οχι με πιρούνι γιατι θα χασει τα υγρά του.
Βραστό κρέας
-Το βάζουμε απο το βράδυ σε αλατόνερο μαλακώνει
-Ο ζωμός του βραστου κρέατος παιρνει ωραίο χρυσοκιτρινο χρώμα αν μέσα στο νερό που βράζει ρίξουμε δυο τρία απο τα εξωτερικά φλουδια του κρεμμιδιου ή ένα ξυμενο καρότο
ΑΥΓΆ
-Τα αυγά δεν σπάνε στο βράσιμο αν προσθέσουμε στο νερό τους λίγο ξύδι ή λιγο αλάτι
-Υα σφιχτά αυγά δεν κάνουν γύρω στον κρόκο τους την μαυρίλα αν τα βράσουμε μόνο 5 λεπτά κι ύστερα τα αφήσουμε για αλλα 8 λεπτά στο ζεστό νερό με κλειστό μάτι.
ΛΕΜΟΝΙ
-Τα Λεμονια βγάζουν περισσότερο ζουμί αν πριν τα χρησιμοποιήσουμε τα βουτήξουμε σε ζεστό νερό.
-Μερικές σταγόνες λεμόνι στο ρύζι που βράζει κάνουν το πιλάφι σπυρωτο.

Διάφορα 

 - Για να μη μας μαυρίζουν οι αγκινάρες μας , οταν τις καθαρίσουμε , τις περνάμε με λεμόνι και τις βάζουμε σε νερό που έχουμε ρίξει χυμό λεμονιού και μια κουταλιά αλεύρι . 
 - Αν έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό μας, κόβουμε φέτες πατάτας και τις Βράζουμε μαζί με το φαγητό - - Για να ξεφλουδισουμε τα κάστανα ευκολότερα , τους χαράζουμε την εξωτερική φλούδα , τα βάζουμε σε ένα ταψί με πολύ λίγο νεράκι, και τα ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο για 8 λεπτά .. 
-Οταν Βράζουμε το κουνουπίδι μας, για να λιγοστεψουμε την άσχημη μυρωδιά, θα ρίξουμε στην κατσαρόλα μας μια φετουλα ψωμάκι τυλιγμένη σε ενα τούλι ή θα βάλουμε ένα κλωνάρι σέλινο μαζί με το κουνουπίδι 
-Το κατεψυγμένο κρέας ή το ψάρι και τα κατεψυγμένα λαχανικά, πρέπει πάντοτε να είναι τυλιγμένα σε λαδοχαρτο ,και να μην τα ξεπαγώνουμε ποτέ σε ζεστό νερό, χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους
-Για να μη δακρύζουν τα μάτια μας οταν καθαρίζουμε κρεμμύδια , τα καθαρίζουμε πάντα μέσα σε μια λεκάνη με κρύο νερό.
-Για να βγει ολο το ζουμί απο ενα λεμόνι, το βάζουμε 10 sec στο φούρνο μικροκυμάτων, αν δεν έχουμε το βυθίζουμε για λίγο σε ζεστό νερό. 
- Για να μην πιάσουν τα όσπρια που έχουμε στο ντουλάπι , μαμούνια , τους βάζουμε λίγο αλάτι στην σακούλα ή στο ταπερ που τα αποθηκεύουμε , και κουνάμε να πάει παντού. 
-Οταν ανοίγουμε μια κονσέρβα πελτέ, και δεν την χρησιμοποιούμε όλη, την αδειάζουμε σε ενα ταπερ και καλύπτουμε την επιφάνεια του με λαδάκι .
-Οταν καεί το φαγητό μας, δεν του ρίχνουμε νερό , ούτε προσπαθούμε να το ανακατέψουμε, βάζουμε την κατσαρόλα μας σε ενα δοχείο με κρύο νερό για μερικά λεπτά , και μετά αδειάζουμε το φαγητό σε άλλη κατσαρόλα. 
-Οταν καθαρίζουμε ψάρια για να φύγει η μυρωδιά απο τα χέρια μας, τα τρίβουμε καλά με μια λεμονοκουπα. 
-Αν έχουμε πάρει πολύ αλμυρή φέτα και θέλουμε να την ξαλμυρισουμε, την βάζουμε σε ενα ταπερ , το γεμίζουμε με γάλα και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες . Μετά την βγάζουμε την ξεπλενουμε και ειναι έτοιμη. 

 Μέτρα Χωριτικότητα Βάρους

1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι = 110 ως 120 gr 
1 φλιτζάνι τσαγιού Αμυγδαλοψιχα = 150 gr 
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο = 225 gr 
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα = 225 gr
 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη = 225 gr 
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη = 160 gr 
 1 φλιτζάνι τσαγιού καρυδοψυχα = 125 gr 
 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι = 225 gr  
1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι = 350 gr 
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό = 225 gr 
 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι = 200 gr 
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι = 175 gr 
1 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδα ξανθή = 150 gr 
 1 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδα μαύρη = 125 gr 
1 φλιτζάνι τσαγιού φακές = 225 gr 
1 φλιτζάνι τσαγιού φασόλια = 175 gr 
1 φλιτζάνι τσαγιού χυλοπίτες ψιλές = 150 gr
3 κουταλάκια  υγρό = 1 κουταλιά της σούπας 
16 κουταλιές της σούπας υγρό = 1 φλιτζάνι τσαγιού
 

Θερμοκρασίες φούρνου

Πολύ σιγανό φούρνος : 120 c
 Σιγανός φούρνος : 150 c 
Μέτριος φούρνος : 177 c 
Αρκετά ζεστός φούρνος : 204 c 
Πολύ ζεστός φούρνος : 232 c 
Πάρα πολύ ζεστός φούρνος : 260 c

5 comments