Φακές χωρίς λάδι και χυλωμενες; γίνετε;; κι όμως γίνεται... Ένα μυστικό που μου έμαθε η μάνα μου για όλα σχεδόν τα όσπρια που δεν χυλωνουν..
Υλικά
500 γρ φακές2 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δαφνης
2κσ πελτε ντομάτα ή μισή κούπα φρέσκια τριμμένη
1 φλιτζάνι (του καφέ) ξύδι
Αλάτι πιπέρι
10ποτηρια νερό
Εκτέλεση
Εγω τυχαίνει να έχω φακές χύμα που θέλουν λίγο παραπάνω καθάρισμα, οπότε παίρνει λίγη ώρα.. Τις καθαρίζουμε από πέτρες κλπ και τις πλένουμε. Βάζουμε λίγο νερό στη χύτρα και ρίχνουμε τις φακές, τις βράζουμε για 5με 10 λεπτά με ανοιχτό καπάκι. Τις ξεπλενουμε καλά με νερό και βαζουμε τα 10 ποτήρια νερό,τη σάλτσα ντοματας τις φακές τα φυλλα δαφνης και τα κρεμμύδια καθαρισμενα από τη φλούδα τους αλλά ολόκληρα όπως είναι. Δίνουμε μια βραση στο φαγητό μας και ανάλογα πόσο βραστερες, κλείνουμε τη χύτρα ή όχι. Οι δικές μου θέλουν περίπου 10 λεπτά βράσιμο στη χύτρα με κλειστό καπάκι. Αν έχετε βραστερη φακή, μην κλείσετε το καπάκι, αλλά βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Τα κρεμμύδια που βάλαμε ολόκληρα έχουν μαλακωσει. Τα βάζουμε στο μουλτι μαζί με λίγο νερό και τα πολτοποιούμε. Τα ρίχνουμε στο φαγητό και βράζουμε αλλά 5 λεπτα. Τέλος ρίχνουμε αλατοπίπερο και το ξύδι. Οι φακές μας έχουν χυλωσει απ τον πολτό του κρεμμυδιου.Αν κάνετε το φαγητο σας με λάδι θα το προσθέσετε απ την αρχή.
Καλη επιτυχία!!
0 comments