Τσουρεκακια

Τα πιο αφράτα τα πιο νόστιμα και τα πιο εύκολα τσουρεκακια που φτιάξατε ποτέ...





Υλικά

1 ποτήρι  γάλα 260 γρ
2 φακελάκια μαγιά
6 κσ ζάχαρη
2 κσ γεμάτες βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά μέτρια
1 κγ αλάτι
1/4 κγ μαχλεπι
1/4 κγ κακουλε
600 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια 

Επάλειψη

1 αυγό
2κσ γάλα

Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή, βάζουμε τη μερεντα στην κατάψυξη να παγώσει.
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα ίσια ίσια να αλλάξει θερμοκρασία.. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα τη μαγιά τη ζάχαρη και το αλάτι. Αφήνουμε 5 λεπτά να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε το μαχλεπι το κακουλε, το βούτυρο, τα αυγά και χτυπάμε να ανακατευτούν τα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ανακατεμένα μέχρι το ζυμαράκι να μην κολλάει... Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 3 τέταρτα να διπλασιαστεί σε όγκο...
Με το χέρι μας ξεφουσκώνουμε το ζυμαράκι και το χωρίζουμε σε 14 ή  16 μερίδες...
Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος μανταρινιου.
Βγαζουμε την μερεντα απ την κατάψυξη...
Ανοίγουμε με το χέρι μας κάθε μπαλάκι και κλείνουμε μέσα 2 κγ μερεντα παγωμένη και τα τοποθετούμε σε ταψάκι. Όταν τελειώσουμε όλο το ζυμάρι, σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Εντο μεταξύ έχουμε ανάψει το φούρνο να ζεσταίνεται στους 180 βαθμούς πάνω κάτω.
Πριν τα φουρνίζουμε αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό ολόκληρο αραιωμένο με γάλα.
Ψήνουμε περίπου 20 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας.
Καλή επιτυχία!!!!
Tips
Βάζουμε ολόκληρο αυγό γιατί το ασπράδι κάνει την επιφάνεια πιο γυαλιστερή.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μαρμελάδα απλά πάλι θα βάλουμε στην κατάψυξη.κιαυτό για να μην "τρέξει " στο ψήσιμο
Πιο μαστιχωτα γίνονται με αλεύρι δυνατό για τσουρέκια και φυσικά κρατάνε αφράτα για περισσότερες μέρες. Εγώ έβαλα για όλες τις χρήσεις γιατί δεν είχα, μιας και έφτιαξα τη συνταγή βράδυ.Μπορείτε να βάλετε από πάνω αντί για χρωματιστά καραμελακια σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη λευκή κρισταλικη.




18 comments

  1. Ευη Μεντζελοπουλου9 Μαρτίου 2019 στις 11:28 π.μ.

    Μαλακά σαν αφρός! Μπράβο εξαιρετικά μόλις βγήκαν από τον φούρνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγχαρητηρια! τη δοκιμασα τη συνταγη κ ειναι απαιχτη♡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εύκολα και πραγματικά σε βγάζουν ασπροπροσωπη!!πολυ ωραία ζυμη,αφρατη και εύγευστη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάνω την συνταγή το κακό είναι πως μου πήρε περισσότερο αλεύρι απο ότι γράφετε γιατί κολλούσε το ζυμάρι υπάρχει περίπτωση να μην βγει η συνταγή???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία η συνταγή σας και συγχαρητήρια όμως μου έτρεξε και η μαρμελάδα και η μερέντα έγινε μέσα σκληρή ,δεν ήταν ρευστή μετά από λίγο.Μήπως επειδή τα ξανααφήνουμε να φουσκώσουν τα τσουρεκάκια ζεσταίνονται μέσα τα υλικά και δεν είναι πια παγωμένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλεκα μου όχι πρέπει να ειναι καλά παγωμένη και η μαρμελάδα και η μερέντα πριν τη βάλεις στη γέμιση. Μέσα σε 10 λεπτά δεν προλαβαίνει να λιώσει. Δοκίμασε ξανά και άσε λιγότερη ώρα γισ φούσκωμα ή καθόλου τωρα το καλοκαίρι, ίσως να φταίει και η θερμοκρασία δωματίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορουμε αφου τα ψησουμε να τα βαλουμε καταψυξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορώ να ζυμωσω στο χέρι γιατί δεν έχω μίξερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φυσικά και ζυμώνονται και στο χέρι. Μέχρι να πετύχουμε εύπλαστο ζυμάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καταπληκτικά.... συγχαρητήρια!! Αν και τα ζύμωσα στο χέρι έγιναν αφρός!! Μπράβο για την υπέροχη συνταγή σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βγήκαν τέλεια με σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο! Υπέροχη συνταγή, κατάλληλο για κολατσιό στο σχολείο 🏫!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα ήθελα να ρωτήσω η Μερέντα που θα βάλουμε στην κατάψυξη μετά πως θα μπορέσουμε να βγάλουμε με το κουταλάκι αν παγώσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και αν δεν έχουμε μίξερ το βούτυρο το λιώνουμε ή το προσθέτουμε μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπορώ να τα αφήσω σκέτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή