Χταποδακι με αρακά.

Χταποδακι με αρακά.


Εξαιρετικό φαγητό μοναστηριακό.. Συνήθως το κάνουν με φασολάκια και είναι το επίσημο φαγητό που γίνεται κυρίως σε γιορτές στα μοναστήρια. Εγώ είχα αρακά όμως...

Υλικά 

1 μέτριο χταπόδι ή μοσχοχταποδα περίπου 1 κιλό 
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά 
750 γρ αρακά 
1 κούπα φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κύβους 
1κσ πελτέ
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1/4 ποτηριού κρασί ημίγλυκο
1/2 ματσάκι άνηθο
Αλάτι πιπέρι (κατά βούληση)
Προαιρετικά :1 κούπα ανάμικτα λαχανικά (καρότο πατάτα φασολάκια, κομμένα σε κυβακια)

Εκτέλεση 

Αν το χταπόδι που θα πάρετε είναι μεγάλο, θα χρειαστεί λίγο βράσιμο πρώτα, περίπου 20λεπτα μόνο του. Στραγγίζουμε και μετά μαγειρεύουμε... 
Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταποδακι και το κόβουμε σε μερίδες. Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τα κρεμμύδια κομμένα με το μαχαίρι. Αφήνουμε 1 λεπτό και προσθέτουμε το χταποδακι, αφήνουμε λίγα λεπτά να αλλάξει χρώμα και προσθέτουμε τον αρακά και τα ανάμικτα λαχανικά, σβήνουμε με το κρασί και σε 1 λεπτό προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ. 
Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να σκεπάζει το φαγητό μας και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι μας. Αν χρειαστεί ρίχνουμε κι άλλο νερό. Στο τέλος ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και άνηθο. Αφήνουμε 5 λεπτά να βράσει ακόμα και έτοιμο το φαγητό μας. Αν βιαζόμαστε το κλείνουμε στη χύτρα, αλλά θα βάλουμε πολύ λιγότερο νερό....Όπως κι αν το μαγειρεύουμε είναι χιλιονόστιμο. Κατά τον ίδιο τρόπο γίνετε και με καλαμάρι ή σουπιά. 

          Καλή επιτυχία!! 

0 comments