Λαγανά με προζύμι
Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό"λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας τη Μεγάλης Σαρακοστή.Με την πάροδο των χρόνων έγιναν πολλές αλλαγές και ο αζυμος άρτος έγινε μια ζύμη ψωμιού με προσθήκη μαγιάς ή προζύμιου, μπαχαρικών και ζάχαρης ή μελιού.
Υλικά
Για 2 λαγάνες 430 γρ η μία
- 500 γρ σκληρό αλεύρι ή γοχ
- 340 ml νερό χλιαρό
- 2κσ μέλι
- 1 κοφτό κγ αλάτι
- 1 κσ Προζύμι
- Επάλειψη
- 2 κσ πετιμέζι
- 1/2 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
Σε ένα σκεύος βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι,
Ανακατεύουμε στο νερό το μέλι και το ρίχνουμε στο σκεύος με το αλεύρι, το προζύμι το προσθέτουμε στο τέλος .
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να υγράνει το αλεύρι και σκεπάζουμε με μεμβράνη . Αφήνουμε στην άκρη για 3 με 4ώρες να φουσκώσει η ζύμη μας,ή καλύτερα όλη νύχτα.
Όταν δούμε ότι έχει φουσκώσει ρίχνουμε λίγο αλεύρι και χωρίζουν τη ζύμη στα δύο .
Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ταψί της κουζίνας και ρίχνουμε λίγο αλεύρι Απλώνουμε το ζυμάρι μας πάνω στη λαδόκολλα και με τα δάχτυλα μας πατάμε πάνω στη ζύμη να πάρει το σχήμα το μακρόστενο της λαγάνα.
Διαλύουμε το πετιμέζι σε ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο περνάνε την επιφάνεια . Τέλος ρίχνουμε το σουσάμι και πατάμε ξανά με τα δάχτυλα μας να πιάσει καλά το σουσάμι στην επιφάνεια της λαγάνας.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο μας.
Tips
Από προηγούμενο ζύμωμα κρατάμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος μανταρινιου Θα είναι η μαγιά μας για επόμενο ζύμωμα. Κρατάει στο ψυγείο 4με 5 μέρες. Απλά θέλει λίγη ώρα παραπάνω φούσκωμα 2 ώρες ή και λίγο παραπάνω ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου.
0 comments