Παστίτσιο με τόνο
Μια διαφορετική εκδοχή του κλασικού παστίτσιου είναι η παρακάτω με τόνο.
Μια μοναστηριακή συνταγή που δοκίμασα πριν πολλά χρόνια στην Πάτρα σε ένα μοναστήρι.
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
1κσ Βιτάμ
1/2 κούπα γάλα
1 φέτα τυρί
1/2 κούπα γάλα
1 φέτα τυρί
Σάλτσα τόνου
1/ 4 κούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια
2 κονσέρβες τόνο σε νερό
2 κούπες τριμμένη ντομάτα
1 κσ πελτε
Αλάτι πιπέρι
Θυμάρι
Ελάχιστο μπαχάρι τριμμένο
1 /4 κούπας νερό
Μπεσαμελ
800 ml γάλα
1 κούπα αλεύρι
6 κσ Βιτάμ
1 /4 κγ μοσχοκάρυδο
1/2 κγ αλάτι
1 αυγό
1 αυγό
1/2 κούπα τριμμένο κασέρι ημισκληρο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά, σουρώνουμε χωρίς να ξεπλυνουμε και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το Βιτάμ όσο είναι ζεστά ακόμα να λιώσει. Ρίχνουμε το γάλα και το τυρί και ανακατεύουμε.
Σε ένα σκεύος ρίχνουμε το λάδι να κάψει ελαφρά, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μια πρέζα αλάτι, σωταρουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα τον πελτε τη ζάχαρη και το νερό και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε τον τόνο στραγγισμένο και πατημένο με ένα πιρούνι να γίνει ίνες. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει Η σάλτσα μας δεν πρέπει να έχει καθόλου υγρά. Αν δούμε ότι έχει υγρά βράζουμε λίγο ακόμα .
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμελ. Σε ένα σκεύος βάζουμε το γάλα με το αλεύρι κοσκινισμενο και ανακατεμένο καλά με έναν αυγοδάρτη να μην σβολιασει. Το βάζουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμελ . Τέλος προσθέτουμε το βιταμ το αυγό αλάτι και μοσχοκάρυδο.Αφήνουμε να μισοκρυωσει και ρίχνουμε το τριμμένο κασέρι.
Σε ένα ταψί ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια και προσθέτουμε από πάνω την σάλτσα τόνου ρίχνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος τη μπεσαμελ.
Ψηνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή έως ότου πάρει η μπεσαμελ μας σκούρο χρυσάφι χρώμα.
Καλή επιτυχία.
0 comments